Punchestown: Galopin des Champs poražen

I druhý den punchestownského Festivalu měl na programu tři dostihy nejvyšší kategorie Grade 1, přičemž jeho vrcholem byl Ladbrokes Punchestown Gold Cup, který byl dalším pokračováním rivality mezi Mullinsovým Galopin des Champs a Fastorslowem Martna Brassila, která odstartovala právě v loňském ročníku punchestownského Gold Cupu, když Fastorslow porazil čerstvého vítěze cheltenhamského Gold Cupu Galopin des Champs. Na začátku letošní sezóny v John Durkan Memorial ho porazil znovu, Galopin dokončil dokonce až třetí, když se před něj dostal i tréninkový kolega Appreciate It. Znovu se utkali až v únoru v Leopardstownu při Irish Gold Cup, kde mu Galopin porážku vrátil a jeho vítězstvím skončil i letošní ročník cheltenhamského Gold Cupu, v němž Fastorslow ztratil jezdce. Punchestownská dráha, obzvláště když je pevnější, však více sedí Fasorslowovi, který ve středu v Ladbrokes Punchestown Gold Cupu opět Galopina des Champs porazil a překazil mu zisk unikátního trebble leopardstownského, cheltenhamského i punchestownského Gold Cupu, což se povedlo jen Sizing Johnovi v roce 2017.

V letošním ročníku Ladbrokes Punchestown Gold Cupu (stch Gd-1, 5+, 5 023 metrů, 300 000 €) se představilo devět koní. Tempo dostihu diktoval Jack Kennedy v sedle Elliottova Conflated, kterého sledoval Fastorslow (J. J. Slevin), v jehož těsné blízkosti se pohyboval Galopin des Champs (P. Townend). Nejzásadnější moment přišel na třetí překážce před cílem, vedoucí Conflated skočil hodně vlevo, zatímco Fastorslowe skočil nádherně a Galopinovi des Champs se skok příliš nepovedl. Fastorslowe se dostal do čela, Confated se ho snažil držet a Galopin nabral několika délkovou ztrátu – zatímco Fastorslowe bez většího úsili miřil k cíli, Conflated začal slábnout a Galopin ač se snažil co mohl nedokázal ztrátu zlikvidovat. Fastorslowe obhájil svůj loňský triumf (a stal se teprve druhým koněm, který v tomto dostihu dokázal zvítězit podruhé - po Neptune Collonges 2007 a 2008), když zvítězil o jeden a čtvrt délky před Galopinem des Champs, třetí s odstupem dvou a čtvrt délky finišoval Hewick (J. Gainford), další jeden a půl délky ztrácel Gentlemansgame (R. Blackmore), který o půl délky porazil Appreciate It (am. P. Mullins). Smůla se opět držela loňského vítěze Grand National Corach Ramblera (D. Fox), který po třetím místě v cheltenhamském Gold Cupu, při obhajobě v Aintree ztratil jezdce hned na první překážce a tentokrát byl v závěru dostihu zadržen. Jezdec J. J: Slevin, který po včerejší Champion Chase s Banbridgem ovládl i vrchol druhého den vítinku, se po doběhu rozplýval: "Je to výjimečné. Mít tak dobrého koně, jako je on, je těžko uvěřitelné," řekl. "Je to absolutní monstrum a zdaleka nejlepší kůň, kterého jsem kdy jezdil."

Oba zvývající dostihy nejvyšší kategorie se staly kořistí svěřenců Willieho Mullinse – v dlouhých proutěnkách Channor Real Estate Group Novice Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 828 metrů, 100 000 €) na triumf z Aintree navázal Dancing City (P. Townend) a v bumperu Race & Stay At Punchestown Champion I.N.H. Flat Race (b Gd-1, 4 – 7 l., 3 219 metrů, 100 000 €) zazářil Redemption Day (am. J. Townend).