Lysá nad Labem: Aeneas obhájil triumf v Prvomájové steeplechase

První den měsíce května je tradičním termínem pro dostihové odpoledne na závodišti v Lysé nad Labem, jehož vrcholem je Prvomájová steeplechase. Nejinak tomu bylo i letos a v hlavním dostihu svůj loňský triumf obhájil svěřenec Josefa Váni staršího Aeneas, v sedle reprezentanta stáje Statek Blata Český Ráj manželů Dufkových však jeho stálého partnera žokeje Jana Kratochvíla (kromě loňské Prvomájové spolu v Lysé třikrát vyhráli i červencový Memoriál Evy Palyzové) vystřídal žokej Lukáš Matuský. Vrcholem rovinové části programu byly dva dostihy třetí kategorie – mílová Cena Benzina Milovice, ve které se prosadil svěřenec Stanislava Popelky Australien v sedle s žokejem Petrem Foretem a vytrvalecká Cena hřebčína DAR Horse, součást Conseq série dostihů pro koně českého chovu, jež se stala kořistí Pavlem Hlavatým připravovaného Old Eagla vedeného žokejem Jiřím Chaloupkou.

V letošním ročníku Prvomájové steeplechase (stch cc I. kat., 5+, 4 200 metrů, 165 000 Kč), která se konala pod patronátem města Lysá nad Labem, se představilo sedm koní. Favoritem byl obhájce loňského vítězství Aeneas (ž. Matuský), jemuž zdejší závodiště svědčí, neboť ze šesti dosavadních životních vítězství jich pěti dosáhl právě v Lysé nad Labem, přičemž zde startoval jen sedmkrát. Tempo dostihu od startu diktoval slovenský host Enjeu d’Arthel (ž. Cagáň), zatímco favorit odpočíval na průběžné druhé třetí pozici. Zhruba v polovině dostihu po absolvování Irské lavice svého jezdce Marka Stromského ztratil Aeneasův papírově největší soupeř Ocean Life. V závěrečném okruhu na protilehlé rovině po absolvování anglického skoku Aeneas akceleroval, minul vedoucího koně a do cílové rovinky točil nikým neohrožován. V závěru dominoval jen pod rukama svého jezdce a zvítězil velmi lehce s náskokem tří a čtvrt délky před Enjeu d’Arthel, třetí místo s odstupem tří a půl délky obsadil Korfu (ž. Faltejsek), čtvrtý se ztrátou deseti délek finišoval Stormmy (ž. Liška) a daleko poslední pátý dokončil Prince d’Orange (ž. Bartoš), neboť Hoola Hoop (ž. Velek) byl zadržen.

I druhý překážkový dostih skončil vítězstvím favorita – ve Steeplechase Mirakulum (stch IV. kat., 4+, 3 700 metrů, 55 000 Kč) se zadrženě prosadil reprezentant stáje Joly Jiřího Odcházela Angkor Wat (ž. Odložil) s náskokem deseti délek před Sardinií (ž. Faltejsek), zatímco třetí Premier Lion (ž. Velek) ztrácel dalších šestnáct. Trenérem vítěze je Stanislav Popelka, pro kterého to bylo druhé vítězství v rámci odpoledne, když předtím se jeho Australien vedený žokejem Petrem Foretem prosadil v jednom z rovinových vrcholů odpoledne Ceně Benzina Milovice (III. kat., 3+, 1 700 metrů, 55 000 Kč), když jistě o dvě délky zdolal Comming Pulse (Mokrošová). A to bylo zase druhé vítězství pro žokeje Petra Foreta, který předtím s Aidensfieldem trenéra Michala Kalčíka ovládl úvodní Cenu Realstav MB (IV. kat., 3+, 1 600 metrů, 40 000 Kč). 

Druhým jezdcem, který v průběhu středečního odpoledne oslavil vítězné double byla žákyně Anna Lebdušková, která se prosadila se dvěma svěřenci Lenky Horákové. Nejprve s Orsonem v Handicapu Veroniky Vrecionové a Ondřeje Krutílka (V. kat., 3+, 2 200 metrů, 25 000 Kč), když navzdory ztrátě na startu zvítězila jistě o jeden a čtvrt délky před Tomem Jovim (ž. Chaloupka) a zhruba hodinu poté i s Waste no Time v Ceně Elektrizace železnic Praha (IV. kat., 3+, 2 400 metrů, 40 000 Kč) poté co v posledních metrech předstihli už už po triumfu sahajícího Respekta (ž. Chaloupková). Za Aničkou v těchto dostizích dvakrát druhý žokej Jiří Chaloupka se dočkal až ve druhém z rovinových vrcholů – Ceně hřebčína DAR Horse (III. kat., 4+, 2 400 metrů, 55 000 Kč), když s Pavlem Hlavatým přiravovaným Old Eaglem jistě s rezervou dvou délek odkontrolovali snahu Eagle Babe (Mokrošová). Posledním dosud nezmíněným středečním vítězem byl ten nejimpozantnější – v závěrečném Handicapu Pragis (V. kat., 3+, 1 300 metrů, 25 000 Kč) si přiděleným handicapovým hodnocením příliš nelámala hlavu svěřenka Tomáše Váni Micwe (Zedková) a s třínáctidélkovým náskokem zdemolovala opozici na čele s Lady Sophií (Buriánková).