Michal Demo: Jdeme to zkusit

V dostihové stáji Březová, nedaleko slušovického závodiště, působí letos šestým rokem. Původně zde nastupoval jako jezdecká jednička po ročním angažmá v Německu u trenéra Kluga a od loňského roku zde oficiálně působí i jako trenér. Trenér, který do letošní sezóny vstoupil hned dvěma vítězstvími, když klenot jeho stáje Rex Of Thunder vyhrál v Praze Velkou dubnovou a dařilo se i na provinční dráze v Brně, kde svůj druhý životní triumf oslavila Princess Valentine…

Michale, o minulém víkendu jsi zaznamenal jezdecký brněnsko-pražský hattrick. Které vítězství bylo z tvého pohledu nejpřekvapivější, a které tě osobně nejvíce potěšilo?

Které bylo nejpřekvapivější, to těžko říct, ale velkou radost jsme měli určitě z Princess Valentine. To je takový náš rodinný koník přes kamarádku Janu Staňkovou, přítelkyni mého nejlepšího kamaráda Martina Laubeho. Jany taťka odchoval hříbě doma a dal nám ho tréninku, abychom zkusili, zda bude rychlejší než Pregerton, a to vypadá, že ano. Kobyla je přihlášená do Oaks a St. Leger, tohle bylo „jen“ Brno, takže vítězství těší, ale nijak ho nepřeceňujeme. Půjdeme pěkně odspodu a uvidíme, kam až se vyšplhá. Jsme domluvení, že na kobylu nebudeme tlačit a nic nebudeme lámat přes koleno.

Dva plné zásahy jsi pak slavil se svěřenci trenéra Allana Petrlíka, pro něhož letos pravidelně jezdíš. Máte spolu nějakou dohodu, nebo se domlouváte od víkendu k víkendu, podle toho jak jsi volný?

Jsme spolu od podzimu domluvení, že když budu moci a nebudu mít v dostihu nic svého, pojedu pro Rabbit. Něco tedy budu jezdit já, něco Jirka Chaloupka a zbytek holky. Měl jsem v Mostě jezdit Zoju Top v Jarní ceně klisen, ale tu jezdit bohužel nemůžu, protože budeme ve Francii s Rex Of Thunderem.

S hvězdou stáje, která se už vloni ve Francii neztratila…S jakými ambicemi jdete v Longchamp do dostihu Gr.3 s celkovou dotací 80 tisíc eur?

Jdeme to zkusit. Je tam hned několik silných soupeřů, včetně vítěze Grupy 1 z Mnichova. Uvidíme, na co bude stačit a podle toho pak přizpůsobíme jeho další program. Zda zvolíme bratislavskéTurf-Gala a nějaké tuzemské starty, nebo se vydáme francouzskou cestou. Rex drží dobrou jarní formu, kterou ukázal ve Velké dubnové. Je to mimořádný kůň, bombarďák, který vyhrává a běhá jedničky od dvou let. Takového koně nemáte v tréninku každý rok.

Nicméně téměř každý rok stáj Březová, vytáhne nějaký ten triumf a boduje s ním v dostizích nejvyšší kategorie – vzpomeňme třeba Urana, Renatu či Shinning Sky… Kdo je letos bude následovat, může to být Cheeky Boy, který je to klasik přihlášený?

To těžko říct, pořád je hodně zelený, běhání ho moc nezajímá, ale všechno ostatní ano. Trochu pomohly blinkersy, ale i tak pořád na něco kouká, pořád něco poslouchá a poslední, co chce dělat, je utíkat. Ano, když se na něj zatlačí, umí, ale my tlačit moc nechceme, rádi bychom, aby dozrál přirozenou cestou. Nicméně až si jednou uvědomí, co je jeho posláním, věřím, že bude dobrý, hodně dobrý.

Se svým stabilním týmem, jejž tvoří Kuba Pavlíček, Petr Vízdal, Klára Vajdáková a Jaroslav Majrych, připravuješ aktuálně dvanáctku koní. Máš pro letošek nějaký konkrétní trenérský cíl?

Nějaké cíle samozřejmě mám, ale všechno se bude odvíjet od toho, jak na tom koně budou. Hlavně, aby všichni zůstali zdraví. A rád bych moc poděkoval i svému týmu, bez kterého by to nešlo. To oni mají lví podíl na všech našich úspěších.

Kromě trénování se letos také více objevuješ v sedle, ostatně v šampionátu rovinových žokejů ti patří aktuálně druhá příčka. Potěšilo tě, že jsi znovu více žádaný i ostatními?

Určitě mě to potěšilo, jsem rád, protože ježdění mě stále baví a ani váha není problém, tu držím v pohodě. Rád se svezu, a když se pak podaří i nějaké to vítězství, je to super bonus. Jsem rád, že můžu jezdit pravidelně pro jednoho z nejlepších trenérů u nás Allana Petrlíka, jehož koně vypadají vždycky luxusně a zvedají se start od startu. Vždycky jsou dobře připraveni a je radost na nich sedět.