Henderson: Shishkin se fatálně zranil

Tragickou zprávu zveřejnil v neděli večer na sociální síti X (ex Twitter) trenér Nicky Henderson: „Dnes večer máme smutné zprávy ohledně Shishkina“ a připojil text prohlášení informující o ztrátě talentovaného steeplera.

Tragicky jsme dnes večer ztratili Shishkina poté co se zavalil v boxu a zlomil si zadní nohu.

Všichni kdo se podíleli na jeho přípravě na Seven Barrows, zejména jeho majitelé Joe a Marie Donnellyovi, Jaydon (Lee – Shishkinův ošetřovatel), Nico (de Boinville) a George (Daly – Hendersonův asistent) jsou samozřejmě zdrceni, že odešel tak skvělý kůň, přítel a bojovník. Zítra ráno měl odjet do Punchestownu, ale bohužel se tak nestane. Byl absolutní superhvězdou a jeho životopis je toho důkazem – až na to, že tam není King George, i když věříme, že tam měl být. Supreme Novices‘ Hurdle a Arkle byly jeho cheltenhamské vrcholy, ale bitva s Energumenem v Clarence House v Ascotu byla pravděpodobně jeho největší. Je to velmi smutná noc. Byl naší hvězdou a nikdy na něj nezapomeneme. Děkujeme Shiskinovi za krásné vzpomínky. 

Shishkin se rychle etabloval jako jedna z největších hvězd šestinásobného trenéra šampiona Nickyho Hendersona, když pozoruhodně zvládl problematický průběh a vyhrál Supreme Novices' Hurdle v roce 2020 na cheltenhamském Festivalu. V následující sezóně se mezi nováčky vypracoval na špičkového dvoumílového steeplera, když snadno vyhrál tři starty a při návratu do Cheltenhamu porazil své soupeře v Arkle Trophy.

Jeho nejlepší výkon, jak zmiňoval i Henderson ve svém prohlášení, přišel v roce 2022, kdy triumfoval v epické bitvě s Energumenem, dalším špičkovým dvoumílovým steeplerem připravovaným Willie Mullinsem, v Clarence House Chase v Ascotu. O dva měsíce později však byl v odvetě na scéně Queen Mother Champion Chase v rámci cheltenhamského Festivalu zadržen a zjistilo se, že trpí vzácným onemocněním kostí. 

Při svém návratu byl poražen v Tingle Creek, ale na delší trati se mu dařilo, když v Ascot Chase zvítězil o 16 délek. O měsíc později skončil druhý ve festivalové Ryanair Chase a následně vyhrál Aintree Bowl, když se poprvé pokusil o dostih na distanci třech mil.

Jeho charakter vstoupil do popředí, když letošní sezónu zahájil odmítnutím startu v 1965 Chase v Ascotu, zatímco v King George ztratil jezdce, když bojoval o vítězství. Ode dna se dokázal odrazit triumfem v Denman Chase v Newbury, ale smolná aktuální kampaň pokračovala, když musel vynechat Gold Cup, neboť byl jedním z řady koní trenéra Hendersona, kteří byli staženi z cheltenhamského Festivalu kvůli špatné formě stáje. Čtvrté místo v Bowl Chase v Aintree se stalo jeho posledním startem. Z 21 životních startů vyhrál čtrnáctkrát a vydělal celkem 798 668 liber.