Sedm zahraničních úspěchů třetí dubnové neděle

Překážkoví koně připravovaní v České republice se v neděli odpoledne představili v Meranu a ve Wroclawi-Partynicích. Pod alpskými velikány byla odběhnuta tři překážková klání a dvě skončila českým úspěchem. U našich severních sousedů se dařilo na skocích stoprocentně, čtyři dostihy a stejný počet plných zásahů.

Prvním letošním dostihem v Partynicích byly proutěnky na 3200 metrů a o více než dvě délky se prosadil poprvé v kariéře startující čtyřletý Biofort, kterého pro Jiřího Charváta připravuje Pavel Tůma a v sedle byl Pavel Složil. Český úspěch podtrhl druhým místem Mes Ailes trenérky Jany Novákové. Ve steeplechase na 3400 metrů potvrdila svůj říjnový polský triumf Ztracenka. Tentokrát ji trenér Stanislav Popelka nasedlal pro Marcela Nováka. O vítězství svedla Ztracenka boj s French Chardonnay a u cílového mezníku byla o krk dříve. V 19. překážkovém startu odchovankyně Františka Vocáska počtvrté vyhrála.

Hlavním bodem programu v Partynicích byla steeplechase na 4300 metrů a také v tomto klání koně z České republiky obsadili první dvě místa. O délku se prosadil sedmiletý ryzák Sophist, kterého připravuje Pavel Poles a v sedle byl Marek Stromský. Na druhém místě finišoval Lianel s Jakubem Kocmanem. Závěr programu patřil steeplechase na 3200 metrů pro čtyřleté a v něm potvrdila dobrou formu svěřenců Grega Wroblewského, Runa, která se prosadila o čtyři délky pod Terezou Polesnou. Stejně jako Ztracenka i Sophist s Runou si zopakovali své podzimní triumfy na polské dráze.

Aby byl výčet českých úspěchů kompletní, doplníme, že rovinu na 3200 metrů vyhrál Wroblewského Maxim před Nairobi Boyem a American Charliem. Maxim zvítězil stylem start-cíl a podtrhl tak jeden z nejúspěšnějších dostihových dní pro české barvy ve Wroclawi.

Program pod alpskými velikány se rozběhl naplno, tentokrát byly na programu tři překážková klání a jeden bumper, rovina pro budoucí překážkáře, na 3000 metrů. České zájmy hájil Josefem Váňou připravovaný Sghembo a obsadil třetí místo. O více než šest délek zvítězil Kolem s Janem Faltejskem.

Druhou výhru přidal šestinásobný vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek na závěr programu, když ve steeplechase na 3550 metrů vedl dvanáctiletého Quinze de la Rose. Svěřenec Zdeňka Seménky vyhrál o devět délek před Piton des Neiges s Josefem Bartošem a Igorem s Janem Kratochvílem. Quinze de la Rose vyhrál opět po 28 měsících a deseti dostizích.

Nejlépe dotovaným bodem programu bylo Premio Pietro Santoni, proutěnky na 3300 metrů. Výbornou formu ze začátku roku potvrdil osmiletý hnědák Natam, který vyhrál o 14 délek před Vezzanou, třetí doběhl Arc En Ciel a čtvrtý Darkalon. Natam vyhrál potřetí za sebou, v letošním roce ve třetím startu nebyl poražen a z posledních šesti startů vyhrál pět.

Jediným kláním, kde se neprosadila ekipa z české kotliny, byl kros na 3500 metrů, který s převahou 15 délek vyhrál Normandy dela Vega s Gabrielem Agusem před Santa Klarou a Almost Humanem.