Ayr: …porazil nás jen Willie Mullins

„…porazil nás jen Willie Mullins“ těmito slovy zakončil hodnocení výsledku skotské Velké národní Clive Hadingham ze syndikátu Surrey Racing, který je majitelem v cíli těsně druhého Surrey Questa. Willie Mullins naopak o chvilku později s úlevou říkal: "Tuhle fotografii si odnesu domů! Myslel jsem, že to máme vyhrané, pak jsem si v posledním kroku myslel, že jsme skončili. Byl jsem zklamaný, ale věděl jsem, že máme pěknou sumu peněz za umístění. Pak jeden z mých majitelů v boxu vypsal sázku na fotku a náš chlapík byl 13:1." A o čem je řeč – o cílové fotografii Coral Scottish Grand National Handicap Chase, která rozhodla o triumfu Mullisova Macdermotta (D. Mullins), který se tak stal teprve druhým irským vítězem v historii Skotské velké národní a prvním od roku 1869. Tento historický triumf také zásadním způsobem posunul Willieho Mullinse k zisku titulu britského překážkového šampiona, neboť se vrátil do čela průběžného pořadí před Dana Skeltona, který v průběhu týdne po Velké národní zmobilizoval síly a na chvíli ho opět překočil.

Willie Mullins v sobotu vyslal do Ayru celkem 18 koní, šest jich zamířilo na start Coral Scottish Grand Handicap Chase (stch cl. 1, 5+, 6 538 metrů, 200 000 Ł). V průběhu týdne byl předběžným favoritem dostihu právě Mullinsův Macdermott (D. Mullins), před startem však vyšplhal až na 18:1 a favoritem byl nakonec svěřenec Sary Bradstockové Mr Vango (B. Jones), z Mullinsových koní sázející největší šance přisuzovali druhému z letošní Midlands Grand National v Uttoxeteru Mr Incredible (am. P. Mullins), který se před týdnem v Aintree zbavil svého jezdce na Chair. Nakonec se ale jako pravdivější ukázaly průběžné prognózy favorizující progresivního nováčka Macdermotta, který se v průběhu dostihu pohyboval blízko čela, po absolvování čtvrté překážky před koncem přešel do vedení a od té následující musel čelit stupňovanému tlaku Surrey Questa (K. Brogan), jemuž nakonec o nos odolal. Čtyři a půl délky za bojující dvojicí na třetím místě finišoval Git Maker (G. Sheehan)  a pak se seřadilo trio dalších Mullinsových svěřenců čtvrtý Klarc Kent (A. O’Keeffe), pátý Ontheropes (B. Hayes) a šestý Spanish Harlem (P. Townend), zatímco až sedmý finišoval jediný svěřenec Dana Skeltona v dostihu Ballygrifincottage (H. Skelton). Zbývající dva svěřenci Willie Mullinse paradoxně ukončili svou pouť dostihem velmi brzy – Mr Incredible se hned po startu pral se svým jezdcem a byl zadržen ještě před prvním skokem a We’llhavewan (K. Callaghan) udělal chybu a ztratil svého jezdce hned na první překážce. K Macdermottovi a dalším plánům Willie Mullins po dostihu řekl: „Tomuhle koni to trvalo dlouho, ale je mu teprve šest let a s jeho rodokmenem (je potomkem Saint des Saints stojícího v Haras d’Etreham) budou jeho nejlepší roky sedm, osm a devět. Aintree je pro něj jako stvořené. Podle toho, jak dnes skákal, bych ho rád vzal do Paříže na Grand steeplechase - když vyhrajete, máte všelijaké plány!".

Vítězství ve Scottish Grand National nebylo v sobotu jediným Mullinsovým vítězstvím, prosadit se dokázali i veterán Sharjah, proutěnkář Chosen Whitness a talentovaný nováček Quai de Bourbon (v sedle všech byl Paul Townend), další přidali umístění na dotovaných místech jako například Bialystok (P. Townend), který byl druhý Gd-2 Scottish Champion Hurdle. Celkem svěřenci Willieho Mullinse v sobotu v Ayru získali 208 199 Ł, zatímco jeho konkurenti Dan Skelton jen 21 960 Ł a Nicholls 13 230 Ł. Mullins tak překonal hranici tří milionů liber vydělaných v britských dostizích a na čele šampionátu má náskok zhruba 182 000 Ł. Mullins pro Racing Post situaci v šampionátu hodnotil takto: "Máme to v hrsti, ale příští víkend se v Sandownu hraje o prize money ve výši 675 000 liber, takže se nemůžeme zastavit a budeme pokračovat." Má v plánu vyslat koně i do dalších dostihů v Británii - "Řekl jsem Davidu Caseymu, ať přihlásí cokoli, co se kvalifikuje kamkoli. Dodá to konci sezony trochu jiskry. Takové věci potřebujete, abyste vytvořili trochu atmosféry a přivedli lidi na dostihy a aby se dostihy dostaly mimo sportovní stránky, takže jsem rád, že mohu pomoci." Současně si je vědom i dopadu na starty doma v Irsku: "Můžu si to užívat díky podpoře, které se mi dostává od majitelů. Doma v Punchestownu jsou možná větší ceny, ale oni jsou ochotni to obětovat. To je ohromné a já jim za to děkuji."  Kdo by sobotních výsledcích neměl dobrou náladu: "Dnešek se vydařil mnohem lépe, než jsem čekal. Svítí fantastické slunce, je tu fantastické publikum a vychází nám fantastický den." Z tábora jeho největšího soupeře Dana Skeltona byly naopak cítit mnohem pochmurnější emoce: "Ještě není úplně konec, ale má nás na lopatkách. Ve sportu, i když uděláte to nejlepší,  se někdy musíte smířit s tím, že ani to nejlepší nestačí."