Brno: I zdejší překážkový vrchol zůstal bez vítěze

V sobotu odpoledne odstartovala letošní dostihová sezóna i na Moravě, neboť závodiště v Brně – Dvorskách hostilo dostihový den, jehož vrcholy byly tradiční Jarní moravská míle a Jarní brněnská steeplechase. V rovinovém vrcholu Jarní moravské míli se prosadila favorizovaná svěřenka Allana Petrlíka Rabbit Coulsty vedená žokejem Michalem Demem, zatímco Jarní brněnská steeplechase pokračuje v letošní smůle hlavních překážkových vrcholů a stejně jako Jarní cena pardubického závodiště zůstala bez vítěze, když všichni jezdci udělali chybu v kvůli nepříznivému počasí upraveném kurzu dostihu.

Tradičním rovinovým vrcholem prvního brněnského dostihového dne sezóny je Jarní moravská míle, která se letos uskutečnila jako Cena Loko Trans s. r. o. (III. kat., 4+, 1 600 metrů, 55 000 Kč) a v letošním ročníku se představilo šest koní. Roli favoritky stylem start cíl potvrdila Allanem Petrlíkem připravovaná reprezentantka stáje Rabbit Trhový Štěpánov Rabbit Coulsty (ž. Demo), jež zvítězila jistě o dvě délky před stájovým kolegou Rabbit Spirit (Novák ml.), kterého připravuje Jan Havlíček, zatímco prvním z „nerabbitích“ koní byla na jeden a čtvrt délky vzdáleném třetím místě svěřenka Evy Záhorové Oriwall (Buriánková) reprezentující Ekofarmu Rybár.

Stejně tradičním překážkovým vrcholem úvodního dne brněnské dostihové sezóny je Jarní brněnská steeplechase (stch III. kat., 5+, 4 100 metrů, 90 000 Kč), jež se letos uskutečnila pod patronátem společnosti K-K Metal a. s. Vzhledem ke skutečnosti, že celý dostihový den provázelo nepříznivé počasí (především silný déšť) Dostihová komise po poradě s jezdci s ohledem na stav dráhy rozhodla o úpravě kurzů překážkových dostihů, v zásadě šlo o vypuštění diagonál. Jezdci všech koní však v průběhu tohoto dostihu udělali chybu a finišovali o kolo dříve než měli, takže ačkoli v předčasném finiši žokej „zvítězil“ svěřenec Radka Holčáka Time in the West (ž. Matuský), dostih nakonec zůstal bez vítěze.    

V rámcových dostizích zaznamenal jezdecký double žokej Michal Demo, který kromě hlavního dostihu zvítězil i v dostihu Conseq série pro český chov Cena zámecké stáje BELCREDI Shaywan & Amico Fritz (IV. kat., 3 l., 1 900 metrů, 40 000 Kč), když v sedle své svěřenky Princess Valentine po boji o půl délky porazil Schampee (žk. Lebdušková). Jezdecké double získala i Lenka Neprašová, která zvítězila jednou na rovině, když s Michalem Kalčíkem připravovaným San Godenzem opanovala úvodní Cenu Letiště Brno s podporou pořadatele – Memoriál Jiřího Císaře (IV. kat., 4+, 1 400 metrů, 40 000 Kč) a poté i nad překážkami s Radimem Bodlákem připravovanou Lasscou v Ceně Akraz, bezpečnostní agentura s. r. o. (stch V. kat., 4 – 5 l., 3 200 metrů, 33 000 Kč), která při svém skokovém debutu zvítězila o dvě délky před Sirael (ž. Matuský). Právě Radim Bodlák byl v Brně nejúspěšnějším trenérem, neboť vedle Lasscy nasedlal ještě vítězku závěrečného vytrvaleckého handicapu Cena společnosti Tipsport (IV. kat., 4+, 2200 metrů, 40 000 Kč) Sunny Star, která v sedle s Anežkou Grebeníčkovou zvítězila lehce o šest délek před Nirvanou (žk. Flenerová), přičemž pro obě se jednalo o premiérové vítězství. A to byl ještě velice blízko hattricku, když jeho svěřenec Cape Freedom (Neprašová) při obhajobě lošnkého vítězství ve steeplechase Cena Autodopravy Vlček s podporou ÚMČ Brno – Tuřany (stch IV. kat., 5+, 3 200 metrů, 58 000 Kč) po tuhém boji o hlavu podlehl svěřenci Stanislava Popelky Medi Japeovi (ž. Novák). Posledním dosud nezmíněným brněnským vítězem je osmiletá ryzka Bonanza Gold (Mášová), která si navzdory tomu, že po nepovedeném startu uběhla největší vzdálenost a nechtěla se vrátit na místo startu, kam ji musel dovést startér Petr Hochman, dokázala v Ceně firmy Kokitech s. r. o. (IV. kat., 4+, 2 800 metrů, 40 000 Kč) jistě s náskokem jedné a čtvrt délky poradit s desetinovou favoritkou Kingston Lilly (Neprašová).