Pardubice: Hlavní dostih zůstal bez vítěze

V neděli odstartovala dostihová sezóna i na centrální překážkové dráze v Pardubicích a to smíšeným "rovinovopřekážkovým" dostihovým dnem s celkem šesti dostihy. Zatímco hlavní dostih včerejší sobotního odpoledne na Hipodromu Most, 50. ročník Memoriálu Rudolfa Deyla měl díky současnému doběhu vítězky, nedělní hlavní dostih, kterým byla Jarní cena Pardubického závodiště přes proutěné překážky, zůstal bez vítěze, neboť dostih musel být zastaven kvůli přítomnosti zraněného koně v dráze dostihu. V rámcových dostizích zaujal především double Petra Foreta, který se prosadil jak na rovině, když triumfoval se Sunsetem reprezentujícím stáj JUDr. Jana Červenky, jenž v poslední době poutá pozornost jako lídr kandidátky strany Mourek (politická strana pro lidi i kočky s otevřenou myslí) do Evropského parlamentu, tak i na proutěnkách, když vítězně provedl cílem vlastního odchovance Ing. Jiřího Trávníčka Storm of Beaufay reprezentujícího jeho Dostihovou stáj Pegas.

První polovinu programu tvořily tři rovinové dostihy IV. kategorie. Na vytrvalecké bez mála tříkilometrové distanci se postupně utkali čtyřletí a starší hřebci a valaši, pak klisny stejné věkové kategorie a nakonec tříletí koně. Mezi staršími hřebci v Ceně Dostihového klubu (IV. kat., 4+ hř. a val., 2 900 metrů, 50 000 Kč) byl favoritem svěřenec Martiny Havelkové Cacophonous (žk. Lebdušková), v roce 2020 pátý v supervytrvalecké Gr.1 Prix du Cadran, ale necelé čtyři roky poté měl co dělat i v tuzemské čtyřce – čas není možné zastavit. V dostihu nakonec zvítězil svěřenec Petra Kříže Dancer of Denali (Kocman), v závěru zlomil odpor dlouho vedoucího Dumon Roclay (Novák ml.) a porazil ho s náskokem dvou a čtvrt délky, třetí s odstupem tří délek dokončil Triplex (ž. Pavlíček), zatímco favorizovaný Cacophonous skončil až na šestém místě. Ve starším klisnám vyhrazené Ceně společnosti Enigoo (IV. kat., 4+ kl., 2 900 metrů, 50 000 Kč) se diktování tempa ujal žokej Martin Laube v sedle svěřenky Luboše Urbánka Bathaloly, avšak ta se zhruba v polovině dostihu lekla cesty přes dráhu a svého jezdce shodila, tím se cesta k vítězství otevřela favorizované Westernerce (Neprašová) trenérky Vocáskové, která zvítězila lehce s náskokem pěti délek před Noble Claudine (žk. Flenerová), která v boji o druhé místo o hlavu zdolala Askeranu (ž. Florian). Mezi tříletými v Poháru BICZ holding 2024 (IV. kat., 3 l., 2 800 metrů, 50 000 Kč) se stylem start cíl prosadil favorizovaný Sunset (ž. Foret) připravovaný Martinem Liškou, když v závěru pohodlně uhájil vítězství s náskokem jedné a čtvrt délky před Mr Hammerem (Zedková), třetí s odstupem dvou délek finišoval Critot de Cerisy (ž. Florian).

Překážkovou druhou polovinu programu nedělního pardubického odpoledne tvořily tři dostihy přes proutěnné překážky – nejlépe dotovaným dostihem celého odpoledne byla dvoumílová Jarní cena Pardubického závodiště, doplněná dvěma o dvě stě metrů delšími dostihy V. kategorie, jedním pro hřebce a valachy a druhým pro klisny. V Jarní ceně Pardubického závodiště (pp IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 66 000 Kč) se představilo deset koní a dostih byl od startu velkým sólem čerstvého importu stáje Lokotrans Kabichaulirica, kterého Luboš Urbánek nasedlal žokeji Martinu Liškovi. Čtyřletý hnědák se od startu vzdaloval soupeřům a během chvíle si vytvořil náskok několika desítek metrů. Své sólo však do vítězného konce nedotáhl, neboť daleko za ním se na první překážce v cílové rovině fatálně zranil svěřenec Kateřiny Ilíkové Global Man (am. Jan Ilík) a zůstal stát na dráze. Dostihové komisi tak z důvodu zajištění bezpečnosti všech účastníků dostihu nezbylo nic jiného než dostih zastavit a následně prohlásit za neplatný s tím, že vzhledem k tomu, že koně již absolvovali větší část dostihu se dostih nebude opakovat. V hřebcům a valachům vyhrazené Ceně společnosti Falcon Security, s. r. o. (pp V. kat., 4+ hř. a val., 3 400 metrů, 33 000 Kč) na listopadový triumf z Koles navázal svěřenec Dalibora Töröka Storm of Beaufay (ž. Foret), když po aktivním průběhu zvítězil jistě o tři a čtvrt délky před Tributem (Neprašová), Holy Diver Song (žk. Polesná) na třetím místě ztrácel půl délky. Závěrečná Cena Víno Bujnoch (pp V. kat., 4+, 3 400 metrů, 33 000 Kč) určená pro klisny byla nejvíce poznamenaná pády, když hned tři koně ztratili své jezdce a ozdobil ji závěrečný souboj o vítězství mezi dlouho vedoucí Crush on Me (ž. Novák) a Manorie (ž. Odložil), ve kterém byla nakonec o jeden a půl délky úspěšnější druhá jmenovaná svěřenka Stanislava Popelky, třetí s odstupem třinácti délek finišovala Paris of Tai Chi (Novák ml.).