Letošní premiéra v Meranu: Hattrick Jana Kratochvíla a několik překvapení

Italská překážková sezona se přesunula do Merana, místa těmto dostihům zaslíbeného. Od roku 2000 se tam pravidelně prosazují i koně připravovaní v České republice, premiérový den sezony nebyl výjimkou. Ze čtyř odběhnutých klání tři vyhráli koně trénovaní v tuzemsku. Nepotvrdily se papírové předpoklady, favoritům se nedařilo.

Několik ambiciózních koní se postavilo na start Premio Val di Non na 3800 metrů, hlavní pozornost poutal rekordman Gran premia jedenáctiletý L’Estran. Na vítěznou vlnu ovšem nenavázal. Žokej Josef Bartoš se ho snažil vést poměrně aktivně, ale před cílovým obloukem se propadl na čtvrté místo a v cílové se dokázal dostat jen před jednoho ze soupeřů a doběhl třetí. Majitel Josef Aichner ovšem nemusel smutnit, lehce o čtyři délky se prosadil šestiletý Ches Demonmirail s Janem Kratochvílem. Hnědák navázal na své únorové vítězství v Pise. Po roční pauze se Ches Demonmirail vrátil na dráhu loni v srpnu ve francouzském Vittelu, na přelomu roku se dvakrát prosadil v Pise a nyní v Meranu.

Nejlépe dotovaným bodem programu byla Premio Spegasso na 3550 metrů pro čtyřleté. I v tomto dostihu měli hrát prim svěřenci Josefa Váni mladšího a opravdu se tak stalo. Téměř stylem start-cíl se prosadil poprvé za Scuderia Aichner startující Krokodile Dundee s Janem Kratochvílem. Do posledního skoku to vypadalo na dramatický souboj se Sopran Legerem, ale ten na závěrečné proutěnce klopýtl a bylo po nadějích. Krokodile Dundee vyhrál o daleko a Jan Kratochvíl završil hattrick.

První vítězství v rámci odpoledne vybojoval se sedmiletým El Bullim trenéra Romana v proutěnkách na 3000 metrů. V tomto dostihu byl favoritem Black Star, svěřenec Josefa Váni mladšího s Josefem Bartošem, ale ten doběhl s odstupem více než čtyř délek na čtvrtém místě.

Úvod programu patřil proutěnkám na 3300 metrů pro čtyřleté a vítězství si vybojovala Gregem Wroblewskim připravovaná švédská rodačka Esther Hill s Niklasem Lovénem. O více než šest délek za sebou nechala Mazingu s Janem Faltejskem.