Aintree: Jedničkový hattrick pro J. P. McManuse

V pátek závodiště v Aintree hostilo druhý den letošního Randox Grand National Festivalu, jenž byl věnován ženám a tudíž označen jako Ladies Day. I tentokrát bylo na programu sedm dostihů, z nichž čtyři měly nejvyšší status Grade 1. Hned ve třech z nich se prosadili reprezentanti žlutozelených barev stáje irského obchodníka J. P. McManuse, který se vedle početné dostihové stáje do pamětí sportovních fanoušků zapsal jako hlavní akcionář Manchesteru United. Zajímavostí je, že každý z těchto tří koní byl připravován jiným trenérem – vítěz nováčkovské Midmay Novices‘ Chase Inothewayurthinkin (M. Walsh) Gavinem Cromwellem, syn populární Annie Power Mystical Power (M. Walsh), který je spoluvlastněn Johnem Magnierem a manželkou Riche Ricciho Suzannah, jenž ovládl Top Novices‘ Hurdle, je svěřencem Willieho Mullinse a v Melling Chase úspěšného Jonbona (N. de Boinvillle) opatruje Nicky Henderson. Za zmínku stojí i to, že všichni tři jsou potomky coolmorských plemeníků – Mystical Power legendárního Galilea a zbylí dva Walk in the Parka, stojícího na farmě Grange Stud.

První z kvarteta pátečních Grade 1 dostihů byla nováčkovská Huyton Asphalt Franny Blennerhassett Memorial Mildmay Novices' Chase (stch Gd-1, 5+, 5 020 metrů, 120 000 Ł), která je zamýšlena jako další, resp. poslední krok pro účastníky cheltenhamské Brown Advisory Novices' Chase v získávání zkušeností na třímílové distanci před jejich posunem do otevřené společnosti v příští sezóně. Letošní vítěz Brown Advisory Fact to File však míří do Punchestownu a tak ho nahradil stájový kolega Inothewayurthinkin (M. Walsh), který při Festivalu ovládl amatérku Kim Muir Challenge. Šetiletý svěřenec Gavina Cromwella o svém triumfu rozhodl razantním nástupem před poslední překážkou a ačkoli v průběhu dostihu neskákal přiliš dobře a i v závěru dělal chyby na skocích pohodlně zvítězil o čtyři délky před stájovým kolegou Irokem (J. O’Neill Jr.), třetí místo s odstupem jedné a čtvrt délky obsadil de Bromheadův Heart Wood (R. Blackmore).

Druhým pátečním dostihem nejvyšší kategorie byly TrustATrader Top Novices' Hurdle (pp Gd-1, 4+, 3 313 metrů, 100 000 Ł), které v britském kalendáři navazují na cheltenhamské Supreme Novices‘ Hurdle a tuto skutečnost potvrzuje trend, že čtrnáct z vítězů posledních dvaceti čtyř ročníků jako svůj poslední start absolvovalo právě Supreme. Patnáctým se stal svěřenec Willieho Mullinse Mystical Power (M. Walsh), který v Supreme podlehl Slade Steelovi, když tentokrát v závěru o půl délky odolal náporu Elliottova Firefoxe (J. Kennedy), třetí místo s odstupem více než devět délek obsadil Lookaway (J. Quinlan).

Vrcholem pátečního programu byla My Pension Expert Melling Chase (stch Gd-1, 5+, 4 023 metrů, 250 000 Ł), jejíž vítězové se obvykle rekrutují z účastníků cheltenhamských Queen Mother Chase a Ryanair Chase – v posledních sedmnácti ročnících tomu tak bylo patnáctkrát. V dostihu se představilo sedm koní, přičemž diktování tempa se ujal Jack Kennedy v sedle Elliottova Conflated, zatímco prakticky od startu nestíhal v průběhu kariéry Willie Mullinsem opatrně menežovaný Easy Game (P. Townend), jenž byl brzy zadržen. Conflated nasazeným tempem na měkké půdě v závěru eliminoval i Pic d’Orhyho (H. Cobden) a Minella Drama (B. Hughes) a v dostihu ve finále zůstali jen čtyři koně. Conflated v závěru musel čelit náporu letošní Festival nuceně vynechavšího Jonbona (N. de Boinville), který ho nakonec o půl délky porazil, s odstupem dvou a půl délky třetí finišoval v cílové rovině mocně ježděný vítěz Ryanair Chase Protektorat (H. Skelton), zatímco druhý z letošní Ryanair a její loňský vítěz Envoi Allen (R. Blackmore) dokončil na čtvrtém místě s odstupem dalších dvaceti délek.  

Posledním z pátečních Grade 1 dostihů byly Cavani Sartorial Menswear Sefton Novices' Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 964 metrů, 100 000 Ł), v jejichž závěru s náskokem pěti a půl délky dominoval svěřenec Willieho Mullinse Dancing City (P. Townend), který zcela zastínil sázkového favorita The Jukebox Mana (K. Woods), v průběhu dostihu se aktivně podílejícího na diktování tempa. Pro irského kouzelníka Willieho Mullinse to znamená, že z osmi dosavadních Gd-1, které se v Aintree odběhly, jich vyhrál plnou polovinu. V celkovém pořadí britského trenérského šampionátu Mullins figuruje na třetím místě se ziskem 2 173 203 Ł, když na vedoucího Paulla Nichollse ztrácí 526 158 Ł, k dosažení tohoto zisku však potřeboval jen zhruba pětinu startů (103 oproti 493 u Nichollse).