Willie Mullins a Paul Townend si vylepšili sezonní rekordy

V Irsku se pomalu rozbíhá hlavní rovinová sezona, ale velikonoční svátky patří také třídennímu překážkovému mítinku ve Fairyhouse, jehož vrcholem bude pondělní Irish Grand national na 5800 metrů s celkovou dotací půl milionu euro (12,5 milionu korun). Stejně jako Grand National v Aintree u Liverpoolu je i její irská jmenovkyně handicapem, a tak se na start postaví 21 koní.

Velikonoční neděle ve Fairyhouse nabídla osm klání a v pěti se prosadili svěřenci Willieho Mullinse. Souběžně se konal ještě dostihový den v Corku, kde svěřenci nejúspěšnějšího překážkového trenéra minimálně poslední dekády vyhráli dvakrát. Neděle tedy přinesla celkem 7 čárek, a tím se Willie Mullins dostal v letošní irské bilanci na 238 vítězství. O jeden úspěch překonal svou loňskou bilanci, kdy jeho svěřenci vyhráli 237 startů z 831 absolvovaného.

Letos na konci března je Mullinsova bilance 238 výher ze 731 startu, čímž se úspěšnost pohybuje mezi 32 a 33 procenty. Stejně jako v Anglii, ani v Irsku ještě překážková sezona nekončí, vyvrcholí v prvních květnových dnech Festivalem v Punchestownu. Hranici dvou stovek výher Willie Mullins pokořil ve své bohaté kariéře popáté a letos může padnout i hranice 250 výher.

Po neděli je letošní Mullinsův výdělek v Irsku více než 5,5 milionu euro. Podle zisku je letošní rok zatím šestým nejúspěšnějším. K loňskému maximu chybí zhruba 1,75 milionu euro. Willie Mullins má nakročeno k 16. šampionskému titulu v nepřetržité řadě.

Nejlepší rok zažívá také Mullinsův dvorní žokej Paul Townend. Zatím jeho maximem bylo 109 vítězství v sezoně 2018/2019. Loni zaostal za svým maximem o dvě čárky, ale v neděli ve Fairyhouse už si své sezonní maximum vylepšil. S Jade de Grugy vyhrál grupové proutěnky na 4000 metrů a bylo to pro něj 110. vítězství probíhající sezony z 272 startů. Cestu za obhajobou šampionského titulu ovšem nebude mít Paul Townend jednoduchou, neboť vedoucí muž šampionátu Jack Kennedy nasbíral už 115 vítězství.

Neděle ve Fairyhouse byla zajímavá i z českého pohledu. Druhý start pro Willieho Mullinse absolvoval žokej Pavel Složil. První absolvoval v zimě v Down Royal bez úspěchu, tentokrát se vyšvihl do sedla v grupě 1 s A Penny A Hundred a dokončil na čtvrtém místě, čímž majiteli vydělal 5 tisíc euro.