Češi v cizině: Vítězství v Meranu, z Maďarska, Švýcarska i Francie "za peníze"

Jediné vítězství dnes čeští koně přivezli z Merana. Postaral se o ně v sezonní premiéře Gangster de Coddes, který vyhrál nevětší dostih odpoledne, steeplechase listed na 3900 metrů. Pod vedením Josefa Bartoše vyhrál o devět délek  před Ballinsco, žádný další kůň do cíle nedorazil.   Gangster de Coddes svým jedenáctým kariérním zásahem překonal dnes hranici čtyř milionů vyběhaných korun a při prvním běhání od loňského pádu v Gran Premiu naznačil návrat velmi dobré formy.  Jediným dalším českým účastníkem, který v Meranu zaznamenal vítězství, byl v rámcovém programu Adam Čmiel s domácím Maybachem

V Budapešti se svěřenkyně Pavla Tůmy Whirl Wind Girl zúčastnila tamní 2200 m dlouhé Bábolnai Díj a pod vedením Martina Srnce skončila třetí, když v cílové rovině nestačila na bojující domácí tandem Major Factor – Agreement.  V sedle vítězného Major Factora předvedl výborný výkon Ital Alberto Sanna, známý v minulých letech šampionskými tituly v Kataru. Sanna dnes v Budapešti vyhrál tři dostihy a potvrdil své velké kvality.

Ve francouzském Nancy se z českých koní a dotované pozice dostali na proutěných překážkách Cat´s Agility a Machinos, když z 3800 metrů dlouhého testu vezou třetí a čtvrté místo, osmnáct resp. čtyřiadvacet  délek za vítězným německým hostem Cabbot Cliffs. V Grand steeple-chase de Nancy se bohužel české barvy neprosadily a Rate v ní skončil sedmý. Očekávaný vrchol víkendu pro české barvy na francouzských drahách se bohužel rovněž  nevyvedl, když v Longchamp se v gr.3 Prix d´Hedouville na 2400 metrů představil Rex Of Thunder  bohužel pouze ve zkušebním cvalu. Poté svěřenec Michala Dema nevstoupil do startovních boxů a dostih se odehrál bez jeho přítomnosti, vyhrál německý odchovanec Goliath.

Ve švýcarském Dielsdorfu se konala kromě velkých rovinových testů také 109. Grosser Preis der Stadt Zürich za účasti Swinging Thomase. Svěřenec Pavla Tůmy v pětihlavém poli pod vedením Pavla Složila stačil na čtvrté místo. V rámci mítinku se na rovinách představili také někdejší reprezentanti stáje Lokotrams Abrams Creek a Darling in Pink, oba ale ve svých dostizích zaujali pozice hluboko v poli poražených.