Bratislava: Gabon suverénním vítězem Velké jarní ceny

Čtyři jedničkové dostihy nabídl čtvrtý dostihový den na Slovensku. Ve dvou se prosadili koně připravovaní v České republice. Následující řádky nabízejí pohled na dění v bratislavském Starém háji podrobněji.

Sázející v Bratislavě věřili ve Velké jarní ceně v triumf domácího Boulevard Blanqui trenérky Kubovičové. Vítěz Karpatské ceny ukázal pěknou koncovku, ale na více než druhé místo to nestačilo. Suverénem dostihu byl tmavý hnědák Gabon, kterého pro Statek Blata Český Ráj připravuje Ingrid Janáčková Koplíková v Lysé nad Labem. Trenérka zvolila stájovou taktiku, Vodnikov udával selektivní tempo, Gabon cválal za ním a 200 metrů před cílem ho Tomáš Lukášek posunul do čela a bylo rozhodnuto. Ostatní bojovali o druhou dotaci. „Trenérka mi kladla na srdce, že na této dráze je velmi důležitý start, ten se nám povedl,“ představil taktiku do dostihu žokej Tomáš Lukášek. Trenérka Ingrid Janáčková Koplíková k taktice prozradila. „Bylo to naším cílem jít start-cíl, jen jsem si myslela, že Vodnikov bude blíže, umístěním mě zklamal.“ Dlouho vedoucí kůň v cílové jen doběhl na sedmé příčce. „Chtěl bych Milanovi i Davidovi poděkovat, že plní úkoly, které pomáhají celému týmu, bez jejich pomoci by se vítězství včera nebo dnes rodila hůře,“ vyzdvihl Lukášek práci kolegů.

Sám v letošním roce preferuje spíše kvalitu před kvantitou. „Přijel jsem jen na jednoho koně, zajímá mě kvalita, nikoliv kvalita.“ Z vítězství ve Slovenské Velké jarní ceně se Lukášek raduje podruhé v kariéře. Poprvé vyhrál před devíti lety se svěřencem Zdena Koplíka Speed Machine. Trenérka se mezi vítěze zapsala poprvé v kariéře a navázala na dva triumfy svého otce. „Nyní se soustředím na klasiky nejen v Česku, a tak nepočítám se zahraničními výjezdy, po klasikách se to změní, je možné, že s těmito koňmi také vyrazíme na západ.“

Hodně se diskutuje ohledně distančního optima Gabona. „Musím zjistit, jaké je jeho optimum, zatím si nejsem jistá, v práci mi někteří říkají, že bude i na delší.“ Tomáš Lukášek vidí maximum do 2000 metrů. „Že bude na 2400 metrů nechci říkat, do 2000 metrů to zvládne.“ V sedmém životním startu vybojoval Gabon první vítězství. Zatím byla maximem dvě druhá místa ještě mezi dvouletými. Letos startoval třikrát ve Francii, dvakrát byl pátý a jednou třetí. Rychlé tempo dostihu vyústilo v rekord bratislavské dráhy na 1700 metrů, který má nyní hodnotu 1:42,57.

Zuzana Kubovičová ovládla slovenskou Jarní cenu klisen

Dramatický doběh nabídla první slovenská klasika vyhrazená klisnám a nejvíce radosti přinesla trenérce Zuzaně Kubovičové, která nasedlala první dvě klisny v cíli, vítěznou bělku She Free i druhou hnědku Ninnu Best. V pozici neporažené klisny nastupovala Ninna Best, kterou sázející udělali i favoritkou dostihu, ale více sil měla tréninková kolegyně She Free. „Kdybychom startovali před čtyřmi týdny, tak by naše koně zametali, vůbec jsme nemohli pracovat, neboť u nás bylo velké mokro. Koně stále nejsou tak rozběhnuté, jak by bylo potřeba, absolvovali pouze dvě až tři rychlé práce,“ vysvětlovala trenérka, která slaví první životní vítězství v Jarní ceně klisen v bratislavském Starém háji. V sedle vítězné She Free byl žokej Jiří Palík, pro kterého to bylo druhé vítězství v dostihu po osmi letech. V roce 2016 vedl Robben Island trenéra Jaroslava Hanáčka. „I když to bylo těsné, vůbec to nebylo těžké, každé díra, kterou jsem potřeboval, se mi otevřela a klisna šla velmi dobře, myslím, že bude i na delší distance, rozhodně na Slovensku do Oaks,“ sdělil spokojeně Jiří Palík, který si připsal už druhé jedničkové vítězství v rámci odpoledne.

Zuzana Kubovičová vysvětlila jezdeckou volbu následovně. „Petr Foret jezdil Ninnu Best v minulém roce, tak jsme se dohodli i na letošní rok, Jirka Palík nám jezdil před dvěma týdny a byla jsem s ním spokojena, myslím, že našel novou chuť do ježdění a jeto na něm vidět.“

Od startu udala rychlé tempo Asturias s Adamem Florianem a o vítězství bojovala až k cílovému mezníku, pár metrů před ním o první pozici přišla finišem klisen Zuzany Kubovičové. She Free vyhrála o krk před Ninnou Best a třetí Asturias ztrácela hlavu. Čtvrtá doběhla Witch in Pink s Laubem. Její ztráta byla délku. Pátá Rhapsody už ztrácela více. Rychlé tempo vyústilo v rekordní čas Jarní ceny klisen. 1:43,64 je o šest setin sekundy rychlejším než bylo dosavadní maximum maďarské Proud, které vyhrála v roce 2007.

Gasparini po roce a půl vítězný

25. září 2022 vyhrál Gasparini slovenský St. Leger, od té doby v roce 2023 absolvoval sedm startů, ale maximem byla druhá místa, v bratislavském Zlatém poháru a Velké ceně českého turfu. „Jak Gasparini prohrál loni na jaře první start, tak ho přestalo bavit závodit,“ vrátil se k minulému roku trenér Jan Demele. První květnovou neděli letošního roku to bylo něco jiného, od startu ho Jiří Palík vedl aktivně na třetí čtvrté pozici a v cílové rovince opět ukázal koncovku jako za mlada. „Konečně jsme narazili na poctivý dostih a Gaspariniho to opět bavilo, loni se z dostihů moc unavený nevracel,“ vysvětloval Demele. Po Gaspariniho nástupu nebylo, co řešit, u cílového mezníku měl náskok dvou délek na Brilliant Stara, který před cílem zdolal o krk Palmeru.

Kam povedou další Gaspariniho kroky? „Nyní je naším cílem za čtyři týdny Velká cena Slovenska a potom zvolíme asi stejný program jako v minulém roce. Dnes opět ukázal, že je nejlepším českým rovinovým koněm,“ byl evidentně spokojený Jan Demele. Pokud vše půjde podle plánu, tak bychom měli vidět Gaspariniho na českých drahách až na podzim, do té doby startoval především na Slovensku, v Polsku a Německu.

Prvním jedničkovým dostihem bratislavského programu v neděli 5. května byla Jarní míle společnosti K-K Metal a v ní si vítězství z edice 2023 zopakoval pětiletý hnědák Quessigny, kterého pro stáj Meriadian SK připravuje Jaroslav Línek a v sedle byl Adam Florian. Na druhém místě finišovala Medlin a trojici nejlepších doplnila Willemine.