Kentucky Derby o nos pro Mystik Dana (+video)

Jubilejní 150. Kentucky Derby rozhodovaly milimetry.  Letošní ročník nejpopulárnějšího amerického dostihu skončil nesmírně vyrovnaným doběhem trojice koní -  spolufavorita Sierra Leone a japonského Forever Young a svěřence Kennetha McPeeka Mystik Dana. Právě ten díky velmi šikovnému manévru žokeje Briana Hernandeze Juniora získal v rovině rozhodující náskok a s vypětím všech sil jej o nos udržel k cílovému mezníku.

156 710 diváků  v Churchill Downs se dočkalo dramatu, jaké Kentucky Derby nezažilo posledních 28 let, právě tolik totiž letos uplynulo od okamžiku, kdy prominenty derby naposledy od sebe v cíli dělil nos.  Pro Kennetha McPeeka i žokeje Hernandeze jde o první triumf v tomto dostihu

„Čekání na vyhlášení vítěze, to byly nejdelší minuty mého života,“  konstatoval v televizním přenosu vítězný žokej Hernandez, který spolu s trenérem McPeakem oslavil v průběhu dvou dní životní víkend poté, co v pátek vyhráli Kentucky Oaks s Thorpedo Annou. Hernandezovým největším dosavadním úspěchem byl dosud Breeders´Cup Classic z roku 2012, McPeek už má na kontě vítězství v Belmont Stakes i Preakness Stakes.

Favorizovaný Fierceness se dlouho držel  u vedoucího Track Phantoma, už v oblouku před cílovou rovinou ale ztratil šance na úspěch  a propadl se až na patnácté místo. Moment slávy v Churchill Downs nečekal ani na Frankieho Dettoriho, jehož Society Man netačil na zrychlení nejlepších soupeřů.

 

Mystik Dan (Goldencents - Ma'am po Colonel John)  do Kentucky Derby šel jako třetí kůň letošního Arkansas Derby,  kde o více než šest délek nestačil na Mutha. Ten jako svěřenec v Kentucky distancovaného Boba Bafferta na start Kentucky Derby nemohl, chystá se ovšem na druhý dostih Trojkoruny, 149. ročník Preakness Stakes v Baltimoru.