Kentucky Derby v sobotu po sto padesáté

Nejpopulárnější dostih Ameriky v sobotu zapíše do dějin své 150. pokračování.  Kentucky Derby, označované v USA v nedávných letech značkou největších dvou minut ve světě sportu, i zítra naláká na závodiště Churchill Downs více než sto tisíc diváků dychtivých se zúčastnit jednoho z největších sportovních svátků na naší planetě.

Sto padesátý ročník bude dalším z Kentucky Derby, která nemají na startu žádného evropského účastníka, jako velmi zajímavá zahraniční akvizice se ale jeví japonský host Forever Young. Japonci sice letos v zimě nepanovali mezinárodní scéně v arabských megadostizích tak jako loni, mezi tříletými ale jejich hvězda předváděla impozantní výkony v Rijádu i v Dubaji, a její konfrontace s americkou elitou bude jedním z hlavních témat sobotního odpoledne.

Největším domácím favoritem je suverén Florida  Derby Fierceness, jehož trenér Todd Pletcher má šanci stát se třetím trenérem historie, který by Kentucky Derby vyhrál  potřetí, naposledy se mu to povedlo s Always Dreaming v roce 2017. Fierceness předvedl v Gulfstream Parku impozantní výkon, kterým jednoznačně ovládl sázkový trh před Derby, ovšem opatrnější experti varují, že zatím ve své kariéře nikdy nepředvedl dva excelentní výkony v řadě.  Na  jeho selhání tak budou čekat soupeři v čele se Sierra Leone, který by v případě úspěchu donesl k triumfu světově proslulé barvy stáje Michaela Tabora. Jako třetí šance se v dostihu jeví hrdina letošního Louisianna Derby Catching Freedom.  Startovní pole s dvaceti účastníky  má na startu sedm žokejů, kteří se narodili v Evropě, mezi nimi populárního Frankieho Dettoriho či Antonia Fresua, který v prosinci stál u největšího mimoevropského úspěchu českého koně při vítězství Ponntose v Dubaji.  Největším adeptem na vítězství je však portorický rodák John Velasquez, který by v 52 letech mohl získat své čtvrté Kentucky Derby.