Jalový: Aphelie Light to mude mít hodně složité

 Jako největší soupeřka pro svěřenkyně Ingrid Janáčkové Koplíkové se jeví  v klasické Jarní ceny klisen reprezentantka stáje Lokotrans Aphelie Light.  Stáj  s růžovým dresem patří  o  nadcházejícím víkendu k těm, které obsazují českou i slovenskou klasiku a ani v Mostu, ani v Bratislavě nejsou její zástupkyně bez šancí.  Jak vidí nadcházející dostihové dny, to nám tentokrát sdělil majitel Karel Jalový.

„Běháme o víkendu pět špičkových dostihů, takže doufáme v pět úspěchů,“ konstatuje, i když si je zároveň vědom, že reprezentanti  jeho barev v letošním roce na optimální formu teprve čekají. „V posledních třech týdnech se nám tolik nevedlo, ale věřím, že se bilance zlepší.“

V mosteckém Memoriálu Vlastimila Smolíka startuje letos už jednou vítězný Hello Hola Hey,  jehož považují bookmakeři za favorita, Aphelie Light v Jarní ceně klisen je podle sázkových kurzů druhou šancí.  „Oba koně vypadají dobře,  i když Hello Hola Hay má samozřejmě v nohách výhodu jednoho letošního startu.   Když vidíme, jakou armádu má do klasiky k dispozici Ingrid Janáčková Koplíková, je jasné, že bude hodně těžké její  klisny porazit. Navíc mají za sebou výborný trial a pokud jim vydrží forma, bude to nesmírně složité,“ uvažuje majitel stáje Lokotrans.

Před mosteckými dostihy má ale přesto daleko k házení zbraní do žita. „Pozvali jsme si špičkového žokeje a věřím, že tím se trochu vyrovná handicap z nerozběhanosti.  Aphelie Light v Zimní královně ukázala, že nějakou výkonnost má, a v sobotu bude připravena podat co nejlepší výkon.  Na druhé straně klisnu nechceme v jednom dostihu uštvat, máme pro ní vyhlédnutý další start ve Francii, kam by měla v dalším průběhu sezóny zamířit.“

Do Francie by po mosteckém testu měl zamířit i předloňský švýcarský derbysta Hello Hola Hey. „Uvidíme, jak se srovná na 2400 metrů s jedničkovou konkurencí. Ve Francii se  pro něj teď líp hledají dostihy, rok a půl stál a tak můžeme využít příznivé penality,“ říká k druhému jedničkovému „ritu“ pro sobotní program Václava Janáčka, s nímž je stáj Lokotrans dohodnuta i pro další průběh sezóny. „Pokud nebude mít ve Španělsku své povinnosti,  rádi bychom s ním spolupracovali častěji.  Na Velkou jarní cenu v Praze to ale příští týden nevyjde,“ říká Karel Jalový.

Do slovenské jarní ceny klisen posílá jeho stáj Witch In Pink, která v Bratislavě po boji skončila druhá v trialu. „Tam zabojovala výborně, po boji podlehla domácí Harmony a udolala Asturias, s kterými se v neděli zase potká.  Pro Witch in Pink je 1700 metrů docela málo, spíš bychom pro ni potřebovali dva kilometry, ale je to přece jenom delší dostih než předzkouška,  a věřím, že bude opět bojovat, co jí síly stačí.“  V pondělí po bratislavských dostizích se pak po analýze nedělního výkonu bude realizační tým rozhodovat, zda Witch in Pink nedohlásit do Slovenského, případně i Českého derby.  „Druhou možností je i pro ni cesta do francouzských dostihů,“ říká Jalový.

Ve Francii je hlášen na grupové scéně i loňský klasický hrdina z jeho stáje, Magic Merlin.  Ten ale nakonec zřejmě své schopnosti s kontinentální elitou nesrovná… „Šestadvacátého května by ho tam čekaly vážně velké hvězdy, a my ho nechceme hned z kraje sezóny utavit, takže se  pro něj budeme dívat po jiném dostihu. Ve hře je Francie i Německu, ale výběr na distancích nad 2800 metrů je celkem omezený,“ dodává Karel Jalový.