Wroblewski: Od Prvomájové za meranským sentimentem?

Vrcholná událost polabských dostihů v Lysé sice tradičně nenabídne startovní pole vyznačující se kvantitou, zato ale na startu soustředí velkou kvalitu. Sázkové kurzy preferují den před startem místního specialistu Aenease přesto, že mezi soupeři najdeme i jméno druhého v cíli z posledního meranského Gran Premia, Ocean Life. Toho povede pro trenéra Grega Wroblewského matador Marek Stromský.  A proč kůň, který loni zazářil v Meranu, začíná dostihový rok v Polabí?

„Uvažovali jsme pro něj o startu ve Wroclawi, jenže tam by nosil 75 kilo a to nemá smysl. Tady v Lysé startují koně  se stejnými podmínkami, a to je pro něj samozřejmě výhodnější,“ vysvětluje trenér Wroblewski.  A proč se s Ocean Lifem  nevydal do Merana, když tamní sezóna začala letos dříve než jindy?

„Teoreticky jsme mohli zvolit start v Meranu, jenže tam do stejného dostihu máme i dalšího účastníka od stejného majitele.  Vyhrál tam dvakrát dostih grupy 2 a v Meranu se mu líbí, takže jsme chtěli koně trochu rozdělit. A pak je dostih v Lysé přirozená volba,“ říká trenér, jehož šestiletý svěřenec si ve svém 24. startu kariéry odbude českou dostihovou premiéru, své dosavadní starty dělil mezi Polsko, Francii a Itálii, odkud také pochází všech pět jeho dosavadních výher.

I když je Ocean Life zásluhou loňského Merana nejbohatším z účastníků letošní Prvomájové steeplechase a zůstane jím  i po odběhnutí dostihu, ať skončí jakkoli, i Wroblewski tuší  že ho nečeká jednoduchá práce. „Nemyslím, že bychom měli být favorité, i další účastníci toho dostihu ukázali kvality, někteří i v Itálii nebo ve Wroclawi.“

Po startu v Lysé jej ovšem čeká přehození výhybky do Itálie. „Pak budeme směřovat do Itálie. Program upravíme podle toho, jak dopadne v Lysé. Hlavně bude důležité, aby byl zdravý,“ potvrzuje trenér. „Gran Premio  v Meranu je dostih, který  je hodně blízký mému srdci,  moc rád bych tam s některým svým koněm vyhrál,“ dodává zkušený trenér a připouští,  že Gran Premio je pro něj opředeno značným sentimentem.  V Lysé na prvního máje mu  Ocean Life může naznačit, jak kvalitně pro letošek přezimoval a v jaké formě se může příště poprvé podívat do Merana…