Německo: Double pro Murzabajeva, vítězství pro Ráju

Poměrně dlouho trvalo Bajuržanu Murzabajevovi po návratu z úspěšného japonského angažmá prosadit se v Německu. Vítězný double zapsal kazašský rodák a český exšampion až na závěr programu v Krefeldu, kde s Emjaytwentythree a Aegis Power vyhrál poslední dva dostihy.  Předtím ovšem Murzabajev neuspěl se spolufavoritem Geography v gr.3 Der große Online-Banking-Preis - Dr. Busch-Memorial, kde slavil nepříliš očekávaný triumf český rodák Bohumil  Nedorostek, trenér hřebce Maigreta, jehož k vítězství  dovedl Lukas Deloizier. Po triumfu o dvě a tři čtvrtě délky má Nedorostek tříletka, který je ve třech startech neporažený a po triumfu v prvním německém  derby-trialu je třeba s ním počítat i pro hamburské derby.

V Hoppegartenu se dnes prezentovala početná skupina českých účastníků, a česká stopa v Berlíně  zůstala dobře viditelná. I tady hlavní dostih – Altano Rennen na 2800 metrů (listed)  vyhrál kůň českého trenéra usídleného v Německu.  Pětiletý Waldadler  vyhrál pod vedením Sybille Vogtové s převahou tří délek. Vítěz loňského českého St.Leger Magic Merlin po třech pražských triumfech závěru loňské sezóny navázal v Berlíně čtvrtým místem pět a půl délky za vítězem, druhá česká účastnice Garmona se v Berlíně neprosadila

V rámcovém programu si další německé vítězství na konto připsal trenér Jan Rája, který poslal šestiletého Epic Pass k triumfu v mílové testu třetí kategorie. Epic Pass jako svěřenec Jana Ráji startoval v zahraničí poprvé,  téměř rok po loňském úspěchu v Mostě si zapsal třetí triumf své dosavadní kariéry , když k triumfu jej dovedl úřadující český šampion žokejů David Liška.  Druhá svěřenec Jana Ráji v Berlíně, sedmiletý Sirbowtieman, skončil pod vedením Lucie Fialové druhý v dostihu stejné kategorie na 2000 metrů, další čeští koně se v Berlíně mezi prvními třemi neumístili.