Navan: Návrat supervytrvaleckého krále

I když pozornost velké většiny irských dostihových příznivců byla v sobotu upřena do Sandownu, kde Willie Mullins finalizoval svoji misi s cílem získat britský šampionský titul mezi překážkovými trenéry, také na domácí irské půdě se děly zajímavé věci – hlavním dostihem sice byly Gr.3 Irish Stallion Farms EBF Salsabil Stakes pro tříleté klisny, které se staly kořistí Dermotovy Ezeliye (Ch. Hayes), avšak o něco větším magnetem byly listed SBK Vintage Crop Stakes, ve kterých po loňské víceméně odepsané sezóně do té aktuální vstupoval vítěz Gold Cupu 2022 Kyprios (R. Moore).

Šestiletý Galileův syn Kyprios připravovaný Aidanem O’Brienem se vrátil na vítěznou vlnu, když triumfoval v SBK Vintage Crop Stakes (L, 4+, 2 800 metrů, 52 000 €), který byl výchozím bodem jeho skvělé kampaně v roce 2022, v níž zaznamenal v níž nebyl poražen a zaznamenal celkem šest vítězství, z toho čtyři na nejvyšší úrovní Group 1 včtně ascotského Gold Cupu a Prix du Cadran v Longchamp. 

Poctivé tempo v dostihu diktoval jeho stájový kolega Queenstown (W. Lordan), Kyprios zrychlil v posledních dvou stech metrech a zvítězil o tři a čtvrt délky, třetí Yashin (S. Foley) ztrácel další dvě a půl délky. Vítěz zůstává u Paddy Power favoritem pro Gold Cup v Ascotu v poměru 5:2 a vzhledem k tomu, s jakou rezervou se prosadil, je možné očekávat, že na předloňské úspěchy dokáže navázat. 

Aidan O'Brien pro Racing Post po dostihu řekl: "Byli jsme s ním spokojeni. Wayne nasadil na Queenstownovi pěkné vyrovnané tempo, sám je to krásný kůň, který byl stále v kontaktu, takže jsme nemohli být spokojenější. Když se Kyprios dostane do čela, moc toho už neudělá, ale v průběhu celého dostihu běžel lehce. Plán byl přijet sem, pak do Leopardstownu na Saval Beg Stakes a pak do Ascotu."

V Irish Stallion Farm EBF Maiden (2 l., 1 200 metrů, 17 000 €) centrála z Ballydoyle poprvé odhalila kvalitu svých mladých koní, když se bez problémů prosadil kurzový favorit Camille Pissarro. Syn Wootton Bassetta pořízený za 1,25 milionu guineí pod Ryanem Moorem udělal dojem, když zhruba dvě stě metrů před cílem ho jeho jezdec požádal o zrychlení, působivě zareagoval a o délku a půl porazil New Theoryho (J. M. Sheridan), který se v poslední fázi dostihu ocitl na čele.

Zástupce stáje Chris Armstrong k tomu řekl: "Je velmi vzrušující. Opravdu se mu začalo dařit až v posledním furlongu, což pro něj byla nejlepší část dostihu. Rozhodně je to kůň pro Ascot. Jestli ho do té doby ještě proběhneme, to nevím, ale je to jeden z těch chytrých dvouletých – teprve v posledním furlongu zjistil o co jde, ale jakmile si to dal dohromady byl velmi vzrušující s fantastickým přístupem.

Co se hlavního dostihu týká - Dermot Weld osedlal v posledních dnech dva vítěze, čímž dal najevo, že mezi tříletými koňmi má několik skutečných talentů, přičemž Ezeliya ukázala v poslední fázi Salsabil Stakes (Gr. 3, 3 l. kl., 2 012 metrů, 61 000 €) velmi silnou koncovku a bojovnost, když pod vedením Chrise Hayese o půl délky porazila dosud neporaženou Purple Lily, jejíž jezdec Billy Lee však v závěru dostihu ztratil třmeny. Klisna po Dubawim reprezentující stáj Aga Khana je přihlášena do Epsom Oaks i do Curragh Oaks a trenér Weld doufá, že se dokáže prosadit i na scéně dostihů Gr. 1.