Žokej Peslier se rozloučil s jezdeckou kariérou

Včerejšek byl posledním dnem aktivní žokejské kariéry jedné z největších postav v sedle posledních dekád. Olivier Peslier překvapil dostihový svět náhlým oznámením o ukončení kariéry, s kterou se rozloučil dvěma starty na regionální dráze v La Teste. Ani jednou se mu sice nepodařilo zvítězit,  ale jednapadesátiletý Francouz nepochybně bude po celém dostihovém světě připomínán v souvislosti s řadou velkých vítězství.

Peslier v průběhu své více než třicetileté kariéry vyhrál více než 3700 dostihů a úspěchy sbíral jak ve Francii, tak ve většině dalších dostihově vyspělých zemí. Čtyřikrát slavil vítězství v nejslavnějším francouzském dostihu, Ceně Vítězného oblouku, v letech 1996-1998 vyhrál Oblouk dokonce třikrát v řadě. Na konto zapsal i anglické Derby, Japan Cup, a na Breeders´Cupu  byl v sedle Goldikovy v BC Mile u prvního vítězného hattricku na tomto mítinku.

V roce 2001 byl Olivier Peslier hvězdným hostem bratislavského derby-mítinku, ve Slovenském derby ale v sedle německého Siberia skončil až čtvrtý a ani v dalších dostizích se mi tehdy nepodařilo vyhrát. Z dalších kontaktů  se středoevropským turfem jezdil například v Longhchamp v grupě 1 Trip To Rhodose, ale ani tehdy se úspěch nekonal..