Wroblewski: S dvojicí adeptů do Turf gala?

Trojici vítězství ze zahraničních drah nasbíral o víkendu prostřednictvím svých svěřenců trenér Grzegorz Witold Wroblewski. A  pokud si všimneme jeho kariéry posledních let, poněkud překvapivě se dvě z nic zrodila na rovině. We Wroclawi i v Bratislavě se tak stalo poměrně nečekaně, ale přesvědčivě, a tak může trenér, jehož hlavním specializací byly v posledních měsících překážky, nyní reálně uvažovat o dvojstartu na bratislavském vrcholu jara – mítinku Turf gala.

Bratislavský triumf tříletého Merina  neušel značné pozornosti v českých dostihových kruzích a styl, v jakém vyřídil konkurenci slovenských „trojek“ na trati 1800 metrů,  zaskočil i samotného trenéra. „Pořídil jsem ho jako ročka  v Německu a jako dvouletý se nám celkem dobře ukazoval, bohužel to ale nevyšlo na start,“ připomíná trenér historii koně, který letos odstartoval až napodruhé.

„Není to žádné tajemství, o premiéru  ním jsme stáli v Praze, jenže tam nevstoupil do startovacích boxů. On je to takový dominantní, tvrdohlavý kůň, ale nic takového jsme od něj nečekali,“ líčí Wroblewski. „Je fakt, že byl pořízen s tím, že půjde na překážky, a  i startech na rovině jsme moc neuvažovali. Zaskákal jsem ho, ukázal se velmi šikovný,  a plánovali jsme starty na překážkách, měl jsem ale za to, že by jako tříletý měl dostat šanci na rovinách.“

V tomto smyslu se Wroblewski dohodl s majiteli a kůň o svém osudu tak trochu hlasoval nohama, když v Bratislavě předvedl to, co předvedl v dostihu, který měl pro něj být především o rozkoukání se v dostihovém prostředí.  Výkon i výsledek  hovořily o klasických ambicích… „Měl by se do Bratislavy vrátit, a zkusit Starohájské kritérium při Turf gala. Jestli tam uspěje, bylo by namístě uvažovat o derby,“ je přesvědčen trenér a dodává, že vzhledem k cenám dodatečným přihlášek v Česku a Polsku se jako reálnější cesta případně jeví derby slovenské.  Takové úvahy se ale mohou chystat až v červnu.

To by se na Turf gala mohl objevit i hrdina z Wroclawi, pětiletý Maxim. Ten v Polsku vyhrál rovinu na 3200 metrů a trenéra velmi potěšil. „Po roce a půl pauzy se vrátil na dráhu a  jistě vyhrál. Udělal radost výsledkem i výkonem. Koupili jsme ho v Baden Badenu, kde o něj nebyl velký zájem vzhledem k jeho zranění, ale dal se dohromady a ukázal, že má stále kvalitu,“ potěšeně konstatuje Wroblewski.   „Byl to vždycky kůň, který měl třídu,  a potvrdil  to ve Wroclawi stylem start-cíl. Myslím, že můžememyslet i na Velkou cenu Slovenska..."

Zatímco z rovinového pohledu dopadly pro Wroblewského testy na výbornou, z překážek si tentokrát odnesl smíšené pocity.  Vítězství s Runou si zapsala Tereza Polesná, jinak ale pro Wroblewského ve Wroclawi jezdil Ital Volpe. „Chtěli jsme ho vyzkoušet, měl by naše koně jezdit především v Meranu. Bohužel do jednoho dostihu ale nezvládl váhu. Do Merana s ním ale po víkendu počítáme i nadále,“ ujišťuje Greg Wroblewski s dovětkem, že v letošní sezóně bude snad jasnější, že se necítí být výhradně překážkovým trenérem