Bratislava: Překvapivou vítězkou Blue River

Bratislavský Starý háj hostil v sobotu odpoledne druhý dostihový den letošní sezony. Zatímco při premiéře 6. dubna byl k vidění kombinovaný program, rovinových a překážkových klání, tentokrát hrály prim roviny. Největší pozornost se soustředila na 26. ročník Velké aprílové ceny Respect Slovakia na 1800 metrů. S ambicemi nastupovala stáj Lokotrans, která poslala do dostihu pětiletého Aigle Vaillanta. Pod Martinem Laubem byl hlavním režisérem dění, ale v poslední stovce metrů nestačil na dvojici Blue River a Manatan. Prvně jmenovaná klisna měla nejvíce sil a zvítězila o hlavu.

Favoritkou dostihu byla klisna, Free Folie, sázkový poměr 2,7:1, ale do podstatného dění nezasáhla. Naopak svěřenkyně Jaroslava Línka Blue River patřila do druhého sledu, 7,9:1, ale v dramatické koncovce se dostala před Manatana i aktivního Aigle Vaillanta. Nebyly to velké rozestupy, spíše decimetry, neboť rozestupy u cílového mezníku byly hlava a krátká hlava. V sedle Blue River byl žokej Adam Florian, pro kterého to bylo třetí letošní vítězství, po Velké Chuchli a Mostě. Druhým českým zástupcem v dostihu byla čtyřletá Shining Sky s Davidem Liškou a dokončila na šestém místě s nejnižší dotací.

Při premiéře se narodila dvě česká vítězství nad překážkami, tentokrát jsme zaznamenali dvě rovinové čárky. V druhém nejlépe dotovaném klání, Memoriálu Josefa Brečky na 1400 metrů, se prosadil čtyřletý svěřenec Radka Holčáka Little Lord v sedle se Sofií Kvízovou. Reprezentant stáje K-K Metal vyhrál po boji o krk před Pasarei.

Naopak velice snadné bylo vítězství tříletého ryzáka Merina v Ceně Symbola na 1800 metrů. Svěřenec Grega Wroblewského měl náskok už na začátku cílové a u mezníku měl k dobru 10 délek, a to ho ani žokej David Liška nemusel pobízet. Dostihová premiéra Merina brala dech a určitě bude zajímavé sledovat jeho další starty.