Popelka: Jacobellis? Brno mu pasuje...

První dostihové odpoledne v letošním roce na Moravě se tradičně odehraje v Brně. Neméně tradičně je vrcholnou událostí prvního dne tamních dostihů Jarní moravská steeplechase na 4100 metrů, konaná jako cena K+K Metal.  Na startu 4100 metrů dlouhého testu o 90000 korun se má objevit devět koní a sázkové kurzy hovoří před startem ve prospěch Jacobellise.  Šestiletý valach v Brně loni už dvakrát vyhrál, Stanislav Popelka z pozice trenéra v něm ale až tak velkého favorita nevidí…

„Sázkové kurzy nesleduji, ani jsem nevěděl, že jsme podle nich favorité,“ říká Popelka. „Je ale fakt, že už  loni naznačil, že mu Brno pasuje. Vyhrál tam ovšem jenom  malé dostihy, teď nastupuje  proti lepším zkušeným koní, kteří to v Brně znají, určitě ho nečeká nic jednoduchého,“ domnívá se Jacobellisův trenér. 

„Je to ale určitě šikovný kůň, dokázal to i potom ve Slušovicích. I tam jsme s ním byli spokojení, ukázal se dobře i poté, co jsme museli dvakrát měnit jezdecké obsazení a nakonec ho jela jezdkyně, která o něm nic nevěděla.  I tak se ale ten dostih povedl, s tak specifickým koněm bylo druhé místo dobrý výsledek,“ míní Stanislav Popelka na konto svého svěřence.

S Jacobellisem jeho tým pracuje nejenom na samotném tréninku, ale také na psychice koně, který má prozatím problémy s psychikou a jednoduchý není ani při transportu na dostihy. „Doufám ale, že se ukáže dobře a postupně zamíří do lepších dostihů,“ míní trenér.

Reprezentanti jeho tréninkového střediska vstoupili do roku 2024 na dostizích minulou neděli v Pardubicích a potvrdili trenérova  slova o tom, že příprava na letošní rok proběhla podle představ. „V Pardubicích nás žádný z našich koní nezklamal.  Čtyřletá  Molly se šla jenom seznámit s tím, co se od ní bude v dostizích chtít, Moliero se prezentoval na proutěnkách hezkým závěrem a to je cenné, i když svou třídu zřejmě ukáže spíše v krosech. No a Manorie nám vítězstvím udělala radost,  první start koně stáje Cardboard i nás se povedl a navíc v něm porazila vážně dobré soupeřky,“ dodává Stanislav Popelka na konto dostihů z minulého týdne.