Nieslanik: Ponntos potřebuje běhat, míří do Itálie

Necelý měsíc po svém posledním vystoupení ve Spojených arabských emirátech jde loňský český kůň roku Ponntos  znovu do evropské akce. Cílem jeho snažení tentokrát bude milánské San Siro, kde by měl nejlepší český kůň současnosti nastoupit na start 1000 metrů dlouhé listed zkoušky Premio Certosa. Proč po dubajském programu míří právě tam? I to vysvětluje trenér Miroslav Nieslanik….
„Ponntos je kůň, který potřebuje běhat.  Jezdí na dostihy rád, nemá s převozem na autě problémy a tak není důvod s ním zůstávat doma. Z Dubaje se vrátil v pořádku, a tak s Petrem jedou do Itálie. Je to dostih, na který už jsme se jednou chystali, byl jsem tam s ním, ale když jsme dorazili do Milána, nikde se nic nedělo, a na závodišti ani noha. Nakonec jsme tam našli oznámení, kde bylo napsáno stávka. Jeli jsme tam tehdy zbytečně, a tak se celou cestu zpátky nadávalo…“ líčí Nieslanik minulou milánskou zkušenost.

„Doufám, že Petra s Ponntosem tentokrát nic podobného nepotká. Pro toho koně tisícovka nic není, má ji v sobě a nemusí se na ni nějak speciálně trénovat. Tu tisícovku odskočí a zaběhne ji. Když nemusí běžet 1200 metrů, je to u něj dobré. Těch 1200 metrů v Dubaji  mu nevyšlo, to je trať, kterou neudýchá a už před startem jsme věděli, že  na té trati nemůže uspět. A ukázalo se to, do tisíce metrů to bylo dobré, ale potom už ne. Dopředu jsme ale věděli,  že to nějak podobně dopadne,“ uvažuje trenér.

V milánském sprintu Ponntose povede Sabina Mokrošová, která s hvězdným rychlíkem trénovala i v době dubajského angažmá a velmi dobře se s ním poznala. „Byla s Ponntosem čtyři měsíce v Dubaji a jezdí ho i doma v tréninku, takže je na něj zvyklá. Nechtěli jsme tentokrát vymýšlet nějaké další kombinace.“

Miroslav NIeslanik  jako úřadující šampion českých trenérů prozatím v roce 2024  i po startu tuzemské sezóny zatím čeká na první vítězství oranžovobílých barev, jak ale potvrzuje, nevidí zatím letos důvody k nervozitě. „Sezóna je zatím na začátku, všechno se teprve srovná,“ ujišťuje. „Jsme na severu Čech, na začátku sezóny výsledky tolik nevypovídají. Navíc víme, jak to chodí u koní,  jeden rok se daří líp, druhý to takové není,“ dodává na konto skutečnosti, že letošních prozatímních 25 startů jeho svěřenců se odehrálo v rytmu čekání na první vítězství rok 2024. .