Urbánek: Praha, Drážďany i Bratislava ve znamení příprav

  Víkendové logistické cvičení si vyzkouší v centrále stáje Lokotrans u trenéra Luboše Urbánka. Putování mezi Bratislavou, Drážďanami a Prahou se přitom bude týkat i některých „těžkých kalibrů“ růžových barev. Jak ale trenér upozorňuje, i vzhledem k dubnovému termínu půjde u jejich startů vesměs spíše o testy pro další, významnější testy v průběhu roku 2024.

Pětiletý  Aigle Vaillant loni v Bratislavě vyhrál Velkou cenu Slovenska, největší tamní mezigenerační dostih. V sobotu se na tamní dráhu vrací při příležitosti slovenské verze Velké dubnové ceny. Jak ale trenér upozorňuje, rozhodně nemusí jít o test pro letošní obhajobu ve Velké ceně. „Do Turf gala přihlášený je, ale v tuto chvíli není nic jisté, pokud jde o jeho další plány.  V sobotu ho čeká první start po kastraci a jde se především rozběhnout.  Až ho uvidíme v dostihu, napoví nám to ohledně plánů pro další průběh sezóny,“ říká Luboš Urbánek.

Aigle Vaillanta tak v případě přesvědčivého výkonu může čekat běhání ve Francii, Turf gala je ale samozřejmě rovněž variantou. „V Bratislavě zvládl těch 2400 metrů, ale do Francie by to bylo asi spíš na kratších distancích,“ míní trenér, který dodává, že se mu Aigle Vaillant jeví po kastraci v pořádku a v práci se jeví dokonce lépe než před ní.

Do Drážďan na mítink probíhající od nedělního dopoledne vysílá dvojici koní a také stájovou jezdeckou jedičku Martina Laubeho, který poté bude chybět v Chuchli… „Willemine už má za sebou první start ve Velké dubnové ceně, pořád je tu ale začátek sezóny a i pro  ni přijdou důležitější starty. Je to klisna, která má raději měkčí podklad,  tak uvidíme, jaké v Drážďanech budou podmínky a jak jí to bude vyhovovat. Devil in Pink tam nastupuje do menšího dostihu, ale i ten se jde především rozběhnout a nestáli jsme o to, aby startoval proti Jir Sunovi,“ říká trenér k drážďanským ambicím svých svěřenců.

Právě uvedený Jir Sun, který si loni právě v Drážďanech zapsal na konto svůj životní úspěch na scéně listed, bude patři k favoritům chuchelského Maškova memoriálu. I tady ale půjde o seznamovací první start sezóny… „Plánujeme s ním start v německých listed,  pražský start bereme jako přípravu,“ říká trenér na konto dalšího z reprezentantů barev stáje Lokotrans. Máme to tak stejné jako většina stájí, duben je  u nás prostě považovaný za takový měsíc na rozběhání...“ Čtyřletý Shurayk, který doplňuje sestavu stáje Lokotrans pro nedělní Chuchli, ovšem už letos vyhrál a trenér z něj může mít dobrý pocit i proto, že po vykastrování se mu zřejmě vrátila chuť do závodění.