Rája: double v Düsseldorfu je cenným úspěchem

Dva starty v Düsseldorfu - dvě vítězství. To není podtitul nějaké nové české dostihové sci-fi, ale bilance nedělního výjezdu tandemu reprezentantů stáje Arenzo. Trenér Jan Rája sice letošní sezónu nenastartoval tak jako tu loňskou, kdy hned z prvního výjezdu do Berlína přivezl dva úspěchy, nynější double ze „západu“ má ale v kontextu německých dostihů nepochybně speciální hodnotu.

„Samozřejmě, je to krásný pocit,  vyhrát dvakrát na dráze na západu Německa, takhle daleko od našich hranic.  Vážím si samozřejmě všech výher v Německu, ale Důusseldorf je přece jenom zase něco jiného, než vyhrát v Lipsku nebo v Drážďanech. Volali jsme si s panem Minaříkem starším a on také říkal,  ať si toho úspěchu vážím, vyhrát takové dostihy není sranda…“ říká Jan Rája na konto dvojitého zásahu.

Těsnější a více ubojované vítězství přišlo zásluhou Twilight Bay v testu na 1400 metrů. Klisna se do Německa vracela týden po nepovedené prezentaci v Mülheimu, a tentokrát se v jejím podání psal jiný příběh. „Před týdnem doplatila na to, že se startovalo praporkem, tam se to prostě nepovedlo. Tentokrát jsem Leonu Wolfovi říkal, ať si s ní dá dobrý pozor, ať si hlídá, kde v dostihu budou a nenechali si utéct špici, to se tam pak špatně dohání, protože  koně v konci dostihu opravdu letí  a je těžké to dohnat. Leon tentokrát odskočil druhý a drželi se na té pozici, v rovině  klisnu vytáhl ven a pak se hlava hlava až do cíle prali o vítězství.  Dlouho jsem si nebyl jistý, jestli to vážně vyšlo a i když se majitel už radoval, já jsem čekal na potvrzení. Už se nám jednou stalo, že jsme se radovali a bylo z toho druhé místo, a to jsem nechtěl opakovat.   Tady ale nakonec všechno klaplo…“

O druhé klapnutí se postaral Rájův úspěšný harcovník Anniemation, který  byl právě autorem zmíněného těsného druhého místa z Mnichova. „Ten ale tentokrát vyhrál  lehčeji, bylo tam půldruhé délky,  takže to nebyly takové nervy, vyhrál poměrně jistě. U distance ho Leon vytáhl do vnější stopy, chvíli to byl  boj ale pak se od nich odlepil a v posledních metrech už to byla jistota,“ líčí Jan Rája zatím největší vítězství Anniemationa.

„Třetí kategorie v Německu je dostih, která má svou cenu,“ dodává Rája.  „Ten úspěch je ale dílem celého kolektivu, děkuji za něj panu majiteli, Tereze Jedličkové i ostatním, bez kterých by to nebylo možné.“ A dá se nedělní vítězství zařadit do českých reálií?   „Těžko se to porovnává, ale řekl bych, že u nás by se neztratil ani v první kategorii,“ uvažuje, ale dodává že takový start v krátkodobém výhledu není.  „Mám rád dostiuhy v Praze, mám rád i Most nebo Karlovy Vary, ale kromě jednoho nemáme tříleté koně, s kterými bych chtěl zkusit české klasiky, a tak se prozatím soustředíme na Německo. Majitel tam startuje rád, a starty tam dávají smysl i z důvodu o něco větších dotací.“  

A pokud se koním v jeho přípravě daří v Německu, těžko hledat důvody k návratu do Česka, pokud se nenajde nějaký speciální důvod.   A  koně stáje majitele Luca Boermanse jej prozatím nemají.