Bartoš a Kratochvíl: l´Estranův přemožitel může mířit do Gran Premia

Trojité vítězství Jana Kratochvíla i prodloužení čekání L´Estrana na další vítězství jeho bohaté kariéry. To jsou zprávy z včerejšího dostihového Merana, kde se konal premiérový mítink letošní sezony. Jak viděli třetí místo L´Estrana a vítězství Ches Demonmirail včerejší účastníci?

„Já jsem v přípravě mel z L´Estrana dobrý pocit,“ říká žokej Josef Bartoš, stálý jezdc čtyřnásobného hrdiny Gran Premia. „Jenže v dostihu to takové nebylo. Když jsme šlo před dvěma lety podobný dostih, své soupeře tam zcentroval a měl nad nimi jednoznačně navrch. Včera jsme ale byli na pozici, jenže  v závěru tam nebylo takové to jeho zrychlení, to, čím v minulosti rozhodoval,“ líčí včerejší start v 3800 m dlouhé Premio Val Di Non.

„Je možné, že se na něm už začíná projevovat jeho věk.  Možná se na tom podepsala skutečnost, že šlo letos o první start, uvidíme, jak na tom bude příště. Ale je fakt, že už loni na jaře nestačil na First of Alla a ani ve Vittelu nepřišel s takovým zrychlením, uvidíme, jak se dá  letos dohromady. Lepší představu budeme mít po dalším startu.  Důležité je, že je L´Estran po dostihu zdravý a zdá se být v pořádku,“ dodává Josef Bartoš, který dobře zná i L´Estranova včerejího přemožitele Ches Demonmirail. "Už od vítězství v grupě ve čtyřech letech jsme věřili v jeho kvality.  Zdá se, že by to mohl být další kůň do Gran Premia. Uvidíme ale, jak se prosadí, až se na start postaví další soupeři v čele s First of All.

Jeho jezdecký kolega Jan Kratochvíl zaznamenal – na rozdíl od Bartoše -  včera vítězné jezdecké odpoledne.  Jeho hlavní dostih může tak popsat z pozice vítěze. „Určitě jsme rádi, že se Ches Demonmirail ukázal jako další  kůň, který se v Meranu může v dobré konkurenci prosadit. Měl jsem z něj moc dobrý pocit. Věděli jsme, že ze sebe  nechce vydat víc, než je nutné, ale tentokrát si to pohlídal a odvedl moc dobrou práci,“ pochvaluje si Kratochvíl.   

O tom, jestli jde o nového koně pro Gran Premio, se bude ještě debatovat v průběhu sezóny, víc naznačí podle Kratochvíla další starty. „Uvidíme, jak se mu bude dál dařit. Problém může být v tom, že  má také po zranění a v Meranu se v létě obvykle běhá na hodně pevné dráze,   něco se pro něj ale snad najde,“ míní autor včerejšího vítězného hattricku, kterého potěšilo i vítězství s Krokodilem Dundeem.  „Ten je u nás zatím krátce a je v dostihu hodně chtivý, ale pracujeme na něm a taky on ukázal, že by to mohl v Meranu být hodně zajímavý kůň,“ říká Kratochvíl.