Bratislava: Dvě česká vítězství nad překážkami

V sobotu odstartovala dostihová sezóna u našich východních sousedů čili na Slovensku. Ve stínu souboje o pobyt na bratislavském hradě na příštích pět let hostilo závodiště v petržalském Starém háji dostihový den sestávající z osmi dostihů. Největší pozornost byla upřena na dva jedničkové dostihy pro tříleté koně – Cenu trojročných žrebcov a Cenu trojročních kobýl – nejvýznamnější přípravné dostihy na obě jarní klasiky, které bude bratislavské závodiště hostit v neděli 5. května. Mezi hřebci se podle očekávání prosadil kůň v maďarském tréninku, avšak nebyl to favorizovaný Sommerprinz (ž. Liška), nýbrž na listopadové dražbě Arquana zakoupený Exact (Perović), mezi klisnami zazářila domácí Harmony (ž. Havelková) před českou Witch in Pink (ž. Laube).

Na startu Ceny starosty MČ Petržalka – Ceny trojročných žrebcov (I. kat., 3l. hř., 1 600 metrů, 7 000 €) sice chyběl vítěz Karpatské ceny Boulevard Blanqui a po předstartovním škrtu ze zdravotních důvodů i jeho tréninkový kolega It’s Eddy, ale nechyběli dva maďarští hosté a především výsledky Sommerprinze (ž. Liška) budily takový respekt, že do dostihu odstartoval jako favorit. V rozhodujících chvílích dostihu se však z podstatného dění vytratil, zatímco po bariéře akceleroval druhý z maďarských koní, Hanou Juránkovou za 38 000 € pro maďarskou stáj HJ Racing Team zakoupený Exact (Perovič), který nakonec zvítězil o půl délky před zvnějšku finišujícím Hájkem (ž. Madihi) pro stáj MPL Racing připravovaným trenérem Jaroslavem Hanáčkem, zatímco třetí s dvoudélkovým odstupem finišoval český Cheeky Boy v sedle se svým trenérem žokejem Michalem Demem.

Favoritkou další Ceny starosty MČ Petržalka tentokráte s přídomkem Cena troročných kobýl (I. kat., 3 l. kl., 1 600 metrů, 7 000 €) byla vítězka slovenské Ceny zimní královny a Velké ceny BBAG Amra (ž. Línek), avšak ani v tomto dostihu neměla favoritka na růžích ustláno a stejně Sommerprinz finišovala na šestém místě. V těsném doběhu se prosadila reprezentantka domácí stáje MPL Racing Harmony, kterou Josef Chodúr nasedlal žokejce Martině Havelkové, když o půl délky zdolala svěřenku Luboše Urbánka Witch in Pink (ž. Laube), která druhou příčku o hlavu ubránila před další českou nájezdnicí Asturias (ž. Florian), jenž prostřednictvím se dostihového dění po několikaleté pauze vrací stáj Bunty Team pojmenovaná po retvívrovi jejího majitele Miloše Vávry.

Z rámcových rovinových dostihů zaujalo především velmi lehké šestidélkové vítězství tříletého bělouše Duke of Meridian (ž. Línek), reprezentujícího slovenskou filiálku stáje Meridian pro kterou byl pořízen na aukci BBAG v Baden Badenu za 55 000 €, mezi vrstevníky ve čtyřkové Ceně Entera (IV. kat., 3 l., 1 700 metrů, 2 300 €). Vzhledem ke skutečnosti, že i v obou zbývajících rovinových dostizích se prosadily domácí stáje, do České republiky neputuje ani jedno rovinové vítězství.

Na programu byly i tři překážkové dostihy, hned v tom prvním, Memoriálu Jindřicha Němčanského (pp, 4+, 3 600 metrů, 3 000 €) se zadrženě s náskokem třinácti délek prosadil svěřenec Pavla Tůmy Dionis v sedle s žokejem Janem Faltejskem. Svěřenci Pavla Tůmy reprezentující stáj prezidenta JC ČR Dr. Charváta byli favority i ve zbývajících dvou překážkových dostizích, avšak dalšího vítězství již nedosáhli – v Ceně 19/51 Furioso XIV (stch, 4+, 3 600 metrů, 2 500 €) George of Beaumont (ž. Faltejsek) po boji o délku nestačil na start cíl jdoucího Ariona (ž. Myška), kterého Štěpánka Myšková připravuje pro českou pobočku stáje Meridian a v 51. ročníku Jarní ceny MČ Petržalky (stch, 5+, 3 800 metrů, 3 300 €) většinu dostihu tempo diktující Chittussi (ž. Faltejsek) v závěru nestačil na finiš svěřence Jaroslava Brečky Fort Ryana vedeného žokejem Pavlem Složilem mladším