Nieslanik: Ponntos v Dubaji? To je třešnička na dortu

Mezi  dvanácti účastníky sobotního Al Quoz Sprint /gr. 1, 1200 m, dotace 1,5 milionu dolarů/ nechybí zástupce České republiky. Kůň roku v ČR za rok 2023 Ponntos nastoupí ke svému pátému startu v rámci aktuální dubajské kampaně, poprvé se ale v Emirátech posune na svou prozatím méně úspěšnou distanci 1200 metrů.

Trenér Miroslav Nieslanik, který i tentokrát bude sledovat vystoupení chlouby jeho stáje, ale i celého českého turfu jen na dálku z Česka,  si je vědom, že jeho svěřenec může  tentokrát jen pozitivně překvapit. I přes to, že při minulém startu asistoval v Dubaji ze čtvrtého místa rekordu dráhy na trati 1000 metrů,  mu ve startovním poli ratingem patří dělené deváté až desáté místo. A navíc bude soupeřům čelit na 1200 metrech… „Kůň je v pohodě, nemáme hlášený žádný problém,“ potvrzuje Nieslanik. „Má vylosovaný box číslo tři, s tím jsme spokojení,  může si cválat při bariéře tak, jak mu to vyhovuje.“

Každé umístění v první polovině startovního pole by bylo v případě Ponntosova startu úspěchem, a toho si je vědom i realizační tým. „Start na tomto mítinku už je pro nás taková třešnička na dortu a tak to také bereme. Jsme spokojení s tím, co Ponntos v Dubaji předvedl, a nyní si neděláme zbytečné nervy. Hlavně, aby se všichni po dostihu vrátili ve zdraví zpátky,“ dodává Miroslav Nieslanik.

Do sedla Ponntose se vrací Antoniu Fresu, který z Ameriky letěl do Dubaje s velkým zájmem o obnovení spolupráce. „Těšilo nás, že o něj měl zájem, a  rádi jsme ho znovu posadili. Ponntose zná z minulých startů a ví, co by mu mohlo vyhovovat,“ míní Nieslanik, který se z časových důvodů nemohl  do Dubaje tentokrát vypravit.

„Máme tu na starosti třicítku koní, a nemůžu je tu nechat,“ vysvětluje skutečnost, že za koněm dnes  cestovaly z rodiny jen dámy.  „Starostí je dost, ale samozřejmě mě těší, jak dobře Ponntos reprezentuje stáj i české dostihy. Už teď se mu povedlo to, co málokterému koni před ním.“ Jestli se Ponntosovi povede v Dubaji ještě jednou závěrečně překvapit, to se uvidí v sobotu ve čtvrt na šest tamního času (tedy o tři hodiny méně u nás…)