Seménka: Na vítězství v Trevisu jsme si věřili

 Řady českých trenérů, kteří si ještě před startem aktuální domácí sezóny připsali na konto vítězství ze zahraničí, rozšířil dnes také Zdeněk Seménka. Jeho  svěřenkyně Surabaya v šestnáctém startu v Seménkově přípravě zaznamenala první vítězství,  když vyhrála v Trevisu test na 3500 metrů  9000 eur a porazila favorizovaného Black Star z lotu  Josefa Váni mladšího. A jak hodnotí dnešní start trenér?

„Musím přiznat, že jsme si s ní věřili. Byla dnes  hodně zvýhodněná váhou, a tak jsem si i s Honzou Faltejskem říkali,  že pokud by to s ní dál mělo nějak fungovat, měla by dnes vyhrát“ konstatuje Seménka. „Udělali jsme s ní už takovou zkušenost, že v minulosti několikrát dostih jako by vypouštěla, vypadalo to jako že snad ani vyhrát nechtěla.  Přitom v práci je skoro stejně dobrá jako Machinos. Dnes ale byla chtivá a dostih se jí povedl, výhodou určitě bylo i to, že do něj šla rozběhaná.“

Machinos po třetím místě ve vyrcholení sezóny v Pise má za sebou v minulých dnech páté místo ve Francii, která by měla být i jeho další destinací. „Já jsem byl s běháním ve Francii celkem spokojený, i když Machinos tam Honzu Faltejska jedno kolo vezl a kdyby se ho povedlo víc držet, mohl výsledek vypadat lépe,“ říká trenér k dalšímu reprezentantovi stejné stáje. „Na druhé straně ale prohrál s koňmi, kteří běhají v Auteuil na úrovni listed neb grup,  a pro další starty ve Francii to nebylo špatné.“ Pro Francii jako další destinaci pro Machinose podle trenéra hovoří i ta skutečnost, že v letních měsících ve Francii čekají měkčí dráhy a větší nabídka dostihů.  

Naopak na dnes vítěznou klisnu reprezentující barvy stáje Hany Veselé by další starty měly čekat v Meranu. „Nebude tak dobrá, aby měla výkonnost na nejlepší dostihy, ale mohla by ještě udělat radost v meranských handicapech. Do těch bychom s ní rádi zamířili,“ upřesňuje Zdeněk Seménka.  Do Merana míří i Younes, dnes v Trevisu pod Janem Faltejskem v krosu druhý.  „Výkonem ale potěšil. Treviso není určitě závodiště, kde by se mu líbilo, jemu by se mělo víc zamlouvat v Meranu.“

Právě do Merana, a také především na start tuzemské sezóny se nyní se svými dalšími svěřenci zaměří Zdeněk Seménka v příštích dnech, už v neděli ale veze do Lion d´Angers čtyřleté Lakissima a Mr. Dreamera. „Prozatím jsem se sezónou spokojený, z jedenácti startů jsme zatím jen dvakrát nebyli za peníze. A tak si teď přejeme především zdravé koně do dalších měsíců. Startů v nich bude dost, takže teď už se nezastavíme,“ dodává Zdeněk Seménka.