Váňa: Natamovi jsme v Trevisu věřili

Osmiletý reprezentant barev Scuderia Tania Váňa v Trevisu při tamním vyvrcholení překážkového programu zaznamenal jubilejní desáté vítězství kariéry a zařadil se do elitní skupiny koní, kteří na kontě mají už více než dva miliony vyběhaných korun.  Pro jeho trenéra Josefa Váňu staršího šlo o pikantní vítězství, protože největšími soupeři Natama na 3500 m dlouhé trati XVI Steeple-Chases di Treviso byli svěřenci jeho syna ze Scuderie Aichner, Natam si ale s oběma poradil….

„Věděli jsme, že je Natam v  totálním cajku a věřili jsme i s ním,“ připouští starší z trenérů Josefů Váňů. „Věděli jsme i to, že Pepčovi koně by takovém kaufu být neměli, přece jenom měli za sebou náročný program. Náš kůň se ukázal v absolutní pohodě a podal možná svůj zatím nejlepší výkon,“ pochvaluje si Josef Váňa.

Natamovu letošní formu, která už přinesla dvě vítězství a jedno druh místo, a do celkového vítězného konta přispěla více než půl milionem korun, se výrazně přičinila Pavla Váňová. „Je to takový její miláček, hodně se o něj stará a je to pořád nějaká mrkvička a tak. On to určitě není špatný kůň, ale  její zásluhou není už tak vznětlivý a víc se soustředí na dostih,“ skládá Váňa poklonu své manželce.  „Věřil mu taky Honza Kratochvíl, chtěl ho v Trevisu jezdit. Moc dobře věděl, že tam může své soupeře porazit,“ dodává Josef Váňa.

Jaké bude další pokračování Natamovy prozatím životní sezóny, to  zatím úplně jisté není. „Teď s tím, co vyhrál, to nebude mít jednoduché,  něco pro něj budeme muset najít. Určitě to nebude to kůň do Merana na steeplechase, tam jsou takové skoky, které Natam nedá, ale když se  najde dobrý dostih na hirdách, zkusíme to tam i proti lepším koním,“ míní Váňa, na jehož tréninkové listině je momentálně Natam nejbohatším koněm v přípravě.

„Ange Pitou ale letos vyhrál dvakrát ve Francii a udělal spoustu radosti, když ho tam trénoval náš Pepča,  ten vypadá letos moc dobře,“ připomíná Josef Váňa talentovaného dvojnásobného vítěze z mítinku v zimním  Cagnes-sur-mer, který  je nyní opět na jeho tréninkové listině.   

A ním i s dalšími koňmi v italském majetku nyní legenda Velké pardubické vyhlíží dubnový start sezóny v Meranu. „Máme tu pár mladých koní Scuderie Tania, jsou to většinou kobylky, ale vypadají dobře a myslím, že se na ně v Meranu můžeme těšit.  Mezi debutanty bez vydělaných peněz  můžou v dostizích pro italský chov být hodně zajímavé,“ dodává.