Janáčková Koplíková: Abhu bude čekat Francie

Čtyřletá reprezentantka stáje Jany Dufkové Abha v Saúdské Arábii v sobotu nenavázala výsledkově a loňské třetí místo Stronger Togethera v tamním International Handicapu o půl milionu  dolarů,  i tak ale  opět na jednom z největších světovýc mítinků zanechala silnou českou stopu. V dostihu, který byl letos podstatně rychlejší než před rokem, výkonem  česká derby-vítězka nezklamala a i příslušník světové žokejské elity Flavien Prat si jízdu na klisně pochvaloval.   

A i když by realizační tým kolem klisny jistě býval rád navázal na loňský úspěch Stronger Togethera, nakonec trenéra Ingrid Janáčková Koplíková mohla být s výsledkem spokojena, jak potvrdila i hodinu po době v Rijádu:   „Párkrát jsem si ten dostih shlédla v záznamu a bylo vidět že Abha, ještě nemá ten šmrnc, který měla ve svých nejlepších startech. Od loňského léta neměla dostih, a ten jí prostě tentokrát chyběl,“ uvažovala trenérka nad startem loňské hrdinky Českého derby.

Ani samotný dostih se neodvíjel úplně ve shodě s představami týmu kolem české zástupkyně. „Mluvila jsem  s Flavienem Pratem a říkal, že v okamžiku, kdy jí rozjel po bariéře, přišel špatný moment. Bylo tam místo  místo, kdy jí jeden ze soupeřů přibrzdil, a když se mu jí povedlo zase rozjet, byl tam znovu někdo, Když jí znovu rozjížděl, klisna mu nechtěla jít do díry mezi koňmi.“ Trenérka si ale uvědomovala, že to nebyla jen smůla v průběhu dostihu, co její svěřenkyni přibrzdilo. „I já jsem ale  na trati viděla, že jí chyběl dostih, nebyla tak aktivní jak v dostizích bývá, i když to bylo poctivé tempo, určitě poctivější než v minulém roce.“

Trenérka zároveň připomněla, jak těžké může být prosadit se prot domácím rozběhaným koním. „Dva měsíce jsme museli v Česku prakticky jen klusat, nic víc se pro přípravu dělat nedalo.  Pak jsme ve Francii měsíc a půl byli v plném tréninku, ale ono samozřejmě chvíli trvá koně dostat do formy, takže ve finále nám tady pořád něco chybělo.“

I z Francie ale Abze na start v Rijádu ještě chyběl kus cesty. A to reálně, nejenom obrazně. „Bylo tu  cestování, které snesla dobře, ale po příjezdu tu  koně udržujete v nějaké formě, nedá se za pár dní nějak extra zlepšit.  A tak musím říct, že za podmínek,  za kterých jsme  pracovali a navíc po kolizi v cílové rovině Abha udělala dobrý výsledek. Osobně jsem si myslela že by mohla víc zabojovat, víme že má srdce, ale tady to prostě dál nešlo. Navíc letos to bylo podstatně těžší se tady prosadit. Startovní pole bylo plné hodně kvalitních koní…“ konstatovala na konto výkonu Abhy.

Ta sice v Saúdské Arábii neudělala dotovaný výsledek, ale nedopadla nijak zle a nyní bude vyhlížet francouzské starty. „Uvidíme, jak dopadne cesta domů.  Ale sem cestovala dobře, doufejme, že zpátky to bude taky tak,“ vykládala trenérka loňské hrdinky derby Abhy, a nyní klisně bude hledat další start.  „Měla pět měsíců odpočinku od dostihů, jestli přicestuje v pořádku, další program ji může čeakt brzy,“ dodala trenérka, jejíž další svěřenec Zorken stojí o pár set kilometrů dál, v Dubaji.


Zorken ale prodělal zápal plic.. Nikdo to nevěděl předem ale nebralo mu to v Dubaji dost sil. Uvidíme, jak na tom dál bude, jestli bude start ovat nebo ho vezmeme zpátky domů,“ dodává trenérka, která letos v ve Francii stejně úspěšnou sezónu jako loni. „Moc mě v ní potěšil Shahbandar, a taky Mandarin jako se vrátil vítězstvím.“ Připomíná na konto koní, kteří nyní startovali v Cagnes-sur-mer a rozhodně se ve Francii neztratili.