Rijád: Jak povede vítězku Českého derby Flavien Prat?

 Už třetí česká účast v Saudi International Handicapu se stane realitou v sobotu odpoledne. Start čtyřleté Abhy, vítězky loňského Českého derby, je v Saúdské Arábii nachystán a tým kolem klisny v čele s Ingrid Janáčkovou Koplíkovou se těší na utkání s koňmi z šesti zemí.  Abha nastupuje na start jako jediná klisna a ponese nejnižší váhu ze všech účastníků.

Právě 54 kilogramů, které má pro dostih předepsány, ovlivnilo také volbu jezdeckého obsazení. Tomáš Lukášek, s kterým trenérka často spolupracuje, totiž takovou váhu neujezdí. „Tomáš by byl  první volba, ale i když původně vypsaných 52,5 kila zvýšili na 54, je to  pro něj příliš málo.  Zajímali jsme se pak o Ricarda Sousu, ale ten má povinnosti u španělských koní,“ vysvětluje Ingrid Janáčková Koplíková. Nakonec tak padla volba na Flaviena Prata, Francouze, který se prosazuje ve Spojených státech a v Rijádu povede do Saudi CUpu spolufavorita National Treasure. „Uvidíme, jak si s ní poradí,“ dodává trenérka na konto jezdce, který měl v dostizích tu čest i s fenomenálním Fligthlinem.

Nejistá je samozřejmě i výkonnost Abhy po poměrně dlouhé přestávce, klisna absolvovala část přípravy ve Francii a po přeletu z Belgie do Rijádu se  po cestě zdá opět v plné síle. „Jak na tom bude proti rozběhaným koním tady odtud anebo z Kataru, to ale teprve uvidíme,“ zní z týmu kolem vítězky loňského Českého derby.

Reprezentantka České republiky je každopádně  třetím českým koněm, který se na saúdském písku představí, a  po loňském vystoupení Stronger Together bude mít velmi náročnou pozici, pokud má vylepšit jeho loňské třetí místo. „Předvedl tady asi svůj životní dostih,  hrábnul si hluboko, a předvedl výborný výkon,“ vzpomíná trenérka, která je v Rijádu už pravidelnou účastnicí.  Jak se s rychlým travnatým povrchem na závodišti krále Abdulazize vyrovná jeho následovnice, to uvidíme dnes odpoledne…