Česká výprava v Rijádu: Je Abha lepší než loni Stronger Together?

 Tisková služba letošního Saudi Cupu dnes přinesla rozhovor s trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou, která na závodišti krále Abdulazize dnes absolvovala přípravu na nedlní dostihy s vítězkou Českého derby z loňského roku Abhou (na snímku z dnešní práce v Rijádu).

„Myslím, že Abha je lepším koněm než byl Stronger Together,“ sdělila trenérka na dotaz po srovnání s loňským účastníkem saúdského handicapu.  „Potřebuje najít v dostihu svůj klid, aby mohla využít závěr. Na posledních 400 metrech je hodně rychlá a doufáme, že to předvede i tady.“

Abha se chystala v posledních týdnech před odletem s dalšími svěřenci Ingrid Janáčkové Koplíkové v Cagnes-sur-mer.V realizačním týmu jsou si vědomi,  že dostih proti rozběhaným domácím koním bude náročný, pro přípravu v evropských podmínkách ale odvedli velký kus práce.

„Pro české trenéry je náročné nachystat koně na zdejší mítink, ale naši majitelé jsou výborní a mají zájem na tom, aby se koně  účastnili dostihů v zahraničí,“ konstatovala trenérka, která byla i u minulých dvou prezentací českých koní v Rijádu: Jako jezdkyně vedla Zariyaanku a poté v pozici trenérky přivezla loni Stronger Together. „Rádi se sem vracíme, jsou tu skvělí lidé a také nejlepší koně světa,“ dodala česká trenérka pro kolegy v Saúdské Arábii. Ti mají v letošním roce speciální důvod ke sledování české účastnice i proto, že Abha je pojmenována podle saúdského města poblíž jemenských hranic.

Foto: JCSA/Mathea Kelley.jpg