Janáček: S Furiosem od (předloňského) ledu do (letošní) pouště

Mítink světové smetánky při Saudi Cupu skýtá už od prvního ročníku tohoto mítinku také ojedinělou šanci na prosazení se koním dostihového „třetího světa“.  Tam patří kromě České republiky také Španělsko,  a i to se prezentuje v Saudi International Handicapu.  Jak říká žokejský šampion Španělského království Václav Janáček, do Rijádu se chystali hned tři španělští koně.

„A už by měli být na cestě. Dva z nich jsou z naší stáje, letos jsme se na ten dostih v Saúdské Arábii zkusili soustředit,“ konstatuje žokej, který ve Španělsku dlouhodobě spolupracuje s trenérem Guillermem Arizkorretou. Do dostihu, na který je hlášena i vítězka Českého derby Abha, míří Janáček jezdit Furiosa, s nímž před dvěma lety vyhrál Velkou cenu Svatého Mořice.  Na švýcarský led ale už letos nemířili, a  tak je ani nijak nepostihlo zrušení hlavního dostihu na poslední chvíli.

„Majitel koně po loňské zkušenosti už letos do Švýcarska znovu nechtěl. Loni to nevyšlo, trať se nakonec zkracovala a měli jsme tam i další problémy,“ konstatuje Václav Janáček, proč si realizační tým v rámci zimních měsíců našel jinou destinaci a místo švýcarského ledu míří do rozlehlé arabské pouště.

Jaké budou šance španělského tria, o tom ještě spekulovat nechtěl. „počkáme si napřed na startovní listinu, jací koně se nakonec sejdou. Určitě to bude hodně těžké, domácí tam mají nahlášeny moc dobré účastníky, navíc bude taky otázka, jak se nám povede srovnat se soupeři, kteří jsou tam u nich rozběhaní a vrcholí jejich sezóna,“ vypočítává Janáček. 

Protože ale právě on v sedle Furiosa má na kontě nečekaný výsledek ze švýcarského zimního letoviska, velmi dobře ví, že Španělé v cizině překvapit umí. Povede se jim to i příští sobotu v arabské poušti?