Hongkong: Domácí hegemonii narušil jen Junko

Závodiště Sha Tin v Hongkongu hostilo v neděli ráno našeho času pod patronátem společnosti Longines tradiční mezinárodní mítink, jehož vrcholem jsou čtyři dostihy nejvyšší kategorie Gr.1. Historie tohoto mítinku sahá do roku 1988, kdy se konal první ročník Hong Kong Cupu, jenž byl otevřen pouze koním ze Singapuru, Malajsie a Hongkongu. Dostih se záhy stal velmi populárním a byl otevřen i koním z dalších zemí. Od roku 1991 byly do programu zařazeny i další dostihy (HK Mile) a mítink se postupně vyprofiloval v respektované střetnutí koní z celého světa.

Prvním z kvarteta dostihů nejvyšší kategorie byla vytrvalecká Longines Hong Kong Vase (Gr.1, 3+, 2 400 metrů, 24 000 000 HK$ - cca 69,6 milionů Kč), jejíž historie se píše o roku 1994, přičemž do kategorie Group 1 byla povýšena v roce 2000. V poli osmi koní se očekával souboj irské Warm Heat (R. Moore) vítězky Yorkshire Oaks a Prix de Vermeiile, naposledy těsně druhé v Breeders‘ Cup Filly a Mare Turf a japonského tříletka Liebensstila (J. Moreira), který naposled triumfoval v Asahi Hai St Lite Kinen. Liebensstil do dostihu nakonec odstartoval jako favorit, avšak zpočátku hodně puloval a proto v něm nehrál podstatnější roli a dokončil jako poslední. Warm Heat se v průběhu dostihu držela na průběžné druhé pozici za vedoucím La City Bianche (Z. Purton), po vytočení do cílové roviny převzala vedení, ale již u distance bylo jasné, že nedokáže odolat útoku koní z druhé vlny, jmenovitě francouzského Junka (M. Guyon) a japonského Zeffira (D. Lane). Více sil měl nakonec svěřenec francouzské trenérské legendy André Fabreho Junko, se kterým začátkem listopadu Baujržan Murzabajev ovládl mnichovskou Grosser Preis von Bayern, jenž zvítězil o délku před Zeffirem, Warm Heat v posledním dostihu kariéry ubránila dvě a čtvrt délky vzdálené třetí místo o krk před japonskou Geraldinou (W. Buick). André Fabre si tak nadělil pěkný dárek ke svým sobotním 78. narozenínám a již vyhlíží březnový Dubai Sheema Classic, který by měl být dalším cílem pro čtyřletého Intellova syna reprezentujícího stáj bratří Weitheimerů.

V Longines Hong Kong Sprint (Gr. 1, 3+, 1 200 metrů, 26 000 000 KH$ - cca 75,4 milionu Kč) se představilo deset koní, mezi nimiž nechyběla čtyřnásobná Gr. 1 vítězka, včetně letošní Prix de l’Abbaye de Longchamp, Highfield Princess (J. Quinn), jenž si dokázala poradit s nevýhodným vnějším startovním boxem, avšak v závěru nedokázala konkurovat speedu domácích koní na čele s nejlépe hodnoceným sprinterem světa Lucky Sweynesse (Z. Purton). Pětiletý svěřenec trenéra K. L. Mana Lucky Sweynesse zvítězil o tři čtvrtiny délky před Lucky with You (A. Atzeni), třetí s délkovým odstupem finišoval obhájce loňského prvenství Wellington (A. Badel). Highfield Princess, jež možná absolvovala poslední dostih své kariéry, doběhla čtvrtá, když na vítěze ztrácela čtyři délky, další evropský účastník, irský Aesop’s Fables (R. Moore) skončil poslední.

V Longines Hong Kong Mile (Gr. 1, 3+, 1 600 metrů, 32 000 000 HK$ - 92,8 milionu Kč) se po loňském druhém místě na trůn vrátil vítěz z let 2020 a 2021 Golden Sixty (V. C. Y. Ho), který si v letošní edici se soupeři, navzdory tomu, že se na dráze objevil po 224 dní trvající přestávce, doslova pohrál, když po vytočení do cílové roviny razantně akceleroval, po sto metrech přešel do vedení a záhy o jeho triumfu nebylo pochyb – osmiletý svěřenec trenéra Francise Luie zvítězil podvacáté šesté v kariéře a podesáté na nejvyšší úrovni, když jeden a půl délky porazil nejbližšího ze soupeřů Voyage Bubble (J. McDonald), třetí místo s odstupem dalších jedné a čtvrt délky obsadil japonský Namur (W. Buick). Evropští účastníci byli v průběhu dostihu aktivní, avšak v závěru nestíhali – irský Cairo (R. Moore) skončil desátý, Fabreho Tribalist (M. Barzalona) dokonce poslední čtrnáctý. Jen o místo před ním finišoval obhájce loňského vítězství California Spangle (Ch. Soumillon), který loni Golden Sixtyho senzačně o krk porazil. Co se týká budoucnosti trojnásobného hongkongského koně roku Golden Sixtyho, je jasné, že starty mimo Hongkong nejsou tématem a původně avizovaný plán posledních startů (lednový Steward’s  Cup a dubnová FWD Champions Mile) může být podle slov jeho trenéra  s ohledem na předvedený výkon přehodnocen a ve hře by tak byl i pokus o rekordní čtvrté vítězství v HK Mile (třech vítězství vedle Golden Sixtyho dosáhl v letech 2007 - 2009 i legendární Good Ba Ba).

Vrcholem celého mítinku byl Longines Hong Kong Cup (Gr. 1, 3+, 2 000 metrů, 36 000 000 HK$ - 104,4 milionu Kć), s dotací odpovídající 4,6 milionu amerických dolarů nejbohatší dostih v Hongkongu a zároveň i nejbohatší dvoukilometrový dostih na trávě na celém světě. V poli jedenácti koní byl favoritem obhájce loňského triumfu a vítěz letošních Cox Plate Romantic Warrior (J. McDonald), který v dramatickém závěru musel čelit tlaku především od irského Luxembourga (R. Moore), jehož za sebou nakonec udržel o krátkou hlavu, další krátkou hlavu zpět třetí finišoval japonský Hishi Iguazu (J. Moreira). Trenér vítězného koně Danny Shum by svého svěřence při příštím startu rád viděl v Dubaji, poslední slovo při jeho menežování ale bude mít majitel Peter Lau. Ohledně druhého Luxembourga jeho trenér Aidan O’Brien poznamenal, že cílová linie přišla na špatné kývnutí, ale s výkonem koně i jezdce byl spokojen, přičmež u Luxembourga ocenil především jeho statečnost a snaživost, s tím, že vzhledem k tomu, že zatím nebyl příliš exponován, s největší pravděpodobností zůstane na dráze i příští rok a pokud ano, pokusí se znovu o triumf v tomto dostihu za rok.